Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1003 від 19.02.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чому виникає лупа, та як її позбутися

Причини виникнення Виділяють кілька причин, які провокують появу лупи:

– дріжджовий грибок малазезія. Він є на голові практично будь-якої людини. Але якщо імунітет знижується, активізується патогенна флора, і грибок починає активно розмножуватися;

– неправильне харчування;

– регулярні стреси;

– гормональний дисбаланс;

– порушений обмін речовин;

– дефіцит вітамінів;

– перевтома;

– неправильний догляд за волоссям.

Лікування лупи

На початковій стадії появи лупи з її лікуванням можна впоратися самостійно. Але якщо захворювання запущене і на шкірі голови вже утворилися кірки та мокнуча плівка, необхідно звернутися до лікаря-дерматолога або лікаря-трихолога.

Не варто тішити себе надією, що вирішити проблему можна народними засобами. Вони здатні лише підтримувати гігієну голови, але не лікувати.

А ось що дійсно може вирішити проблему появи лупи – це спеціальні шампуні. Вибір лікувальних засобів для волосся і шкіри голови великий. Така розмаїтість сприяє можливості придбання шампуню як за коштами, так і залежно від стадії захворювання.

До складу всіх шампунів від лупи входять речовини, що запобігають прискореному розмноженню клітин і нормалізують їхній стан, протигрибкові компоненти, засоби, що сприяють розм’якшенню і відторгненню кірки, а також антибактеріальні та протизапальні речовини.

Щоб лікування було успішним, застосовувати шампунь від лупи необхідно таким чином: протягом місяця мити ним волосся 1-2 рази на тиждень. Тривалість лікування завжди визначає лікар, але найчастіше курс рятування від лупи не менше 30 днів.

Крім лікувального шампуню можна користуватися й іншими засобами за доглядом волосся. Однак важливо враховувати, що вони повинні відрізнятися нейтральним pH-балансом для шкіри голови.

Тим, хто страждає від лупи, рекомендується втримуватися від сушіння волосся гарячим феном. Справа в тому, що під впливом високої температури подразнення шкіри голови може посилитися. Тому під час лікування бажано сушити волосся природним шляхом.

Збільшити проблему з лупою здатне і... розчісування. Гребінці та щітки з жорсткими зубчиками впливають на шкіру голови – вони її дряпають. Ороговілі лусочки з кожним розчісуванням розносяться по всій голові, що може спровокувати чергове інфікування шкіри голови і появу запалень.

Поряд із застосуванням лікувальних засобів для рятування від лупи необхідно переглянути і культуру харчування. Перевагу варто віддавати натуральним продуктам: свіжим фруктам і овочам, кисломолочним і молочним продуктам зі зниженою жирністю. Від усього жирного, копченого та борошняного необхідно відмовитися.

З допомогою цієї дієти вдасться нормалізувати обмін речовин, що позначиться як на стані організму в цілому, так і на поступовому зникненні лупи.

У лікуванні від жирної кірки на голові союзником може стати сонце. Помічено, що влітку проблема лупи не така актуальна, як взимку. Частково це пов’язане з тим, що в холодні місяці волосся завжди прикрите теплою шапкою, що перешкоджає проникненню повітря.

Під час лікування від лупи не варто забувати і про те, що стреси, регулярне недосипання і перевтома також провокують це шкірне захворювання. Тому доведеться переглядати як режим дня, так і відношення до роботи та всього оточуючого.

19.02.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.02.2021p. 
На головну сторінку