№1008 від 25.03.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Деякі харчові продукти мають репутацію протиракових. Але чи є вони панацеєю?
• Помідори: вважається, що паслін знижує ризик раку простати. У чоловіків, які їдять багато помідорів або томатного соусу, ймовірність розвитку цієї пухлини на 20 відсотків нижча, ніж у тих, хто відмовляється їсти помідори. Про це свідчить метааналіз американських дослідників за 2018 рік. Червоний барвник лікопін з сімейства каротиноїдів використовується в якості захисної речовини.
• Куркума: її протизапальний інгредієнт куркумін має інгібуючу дію на ракові клітини, особливо в лабораторних дослідженнях. «Цей ефект був доведений на різних карциномах, включаючи товсту кишку, молочну залозу, простату, підшлункову залозу і легені», – говорить Фолькмар Нюсслер.
Дослідники виявили такі ж потужні протиракові молекули, як в помідорах і куркумі, в зеленому чаї, чорниці, часнику, цитрусових. Але, попри такі результати, експерти тепер радять не зосереджуватися на передбачуваних суперпродуктах, коли йдеться про профілактику раку. Тому що те, що працює в чашці Петрі і у мишей, не завжди працює у людей.
Тому онкологи радять зосередитися на зниженні ваги, відмові від куріння, алкоголю, і основних принципах правильного харчування. Коли жирові відкладення і гори цукру прискорюють зростання дегенерувалих клітин, це частково пояснює захисний ефект зелені. Тому що, якщо ви заповните свою тарілку хрусткими салатами, овочами та бобовими, у вас залишиться менше місця для їжі, шкідливої для вашого здоров’я.
Статті призначені лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінюють професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.
25.03.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. На головну сторінку |