№1014 від 06.05.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Фахівцями було вивчено 17 досліджень раку, опублікованих з 1966 до 2020 року і проаналізовані дані більш ніж 19500 хворих на рак. Дослідники вивчили взаємозв’язок між споживанням грибів і ризиком розвитку раку. Гриби багаті на вітаміни, поживні речовини і антиоксиданти. Висновки команди показують, що ці суперпродукти також можуть захистити від раку. Хоча шиітаке, глива, майтаке і королівська глива містять більшу кількість амінокислоти ерготионеїну, ніж білі і портабелло, люди, які включали у свій щоденний раціон будь-які різновиди грибів, мали більш низький ризик розвитку раку.
«Гриби є основним харчовим джерелом ерготионеїну, який є унікальним і потужним антиоксидантом та захисником клітин», – сказав Джибріл М. Ба, аспірант епідеміології Медичного коледжу Пенсільванії.
«Поповнення запасів антиоксидантів у організмі може допомогти захистити від окисного стресу і знизити ризик розвитку раку».
Коли були вивчені конкретні види раку, дослідники відзначили сильний зв’язок з раком грудей, оскільки люди, які регулярно їли гриби, мали значно нижчий ризик розвитку раку грудей. Ба пояснив, що це могло бути пов’язано з тим, що більшість досліджень не включали інші форми раку. У майбутньому це дослідження може бути корисним для подальшого вивчення захисних ефектів, які мають гриби, і для створення більш здорових дієт, що запобігають розвитку раку.
06.05.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 06.05.2021p. На головну сторінку |