Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1015 від 13.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

4 «найрозумніших» міста планети, де майбутнє вже настало

4 «найрозумніших» міста планети, де майбутнє вже настало

З вдосконаленням різних технологій міста стають все більш зручними для проживання в них. Влада деяких міст вирішила не пропускати повз вуха переваги технологічного прогресу і використовувати його на благо місцевих жителів і туристів. Нижче ми розповідаємо про міста, які досягають успіху в сучасних інформаційних і комунікаційних сферах краще, ніж решта світу.

Сінгапур

Це острівне місто-держава офіційно визнане одним з найбільш високорозвинених у світі. А все завдяки тому, що влада ефективно впроваджує там політику інтеграції самих різних інновацій. З 2014 року на острові була запущена програма «Розумна нація», яка передбачає взаємодію держави, приватних підприємців та активістів для розробки і впровадження різних проєктів, що підвищують рівень життя населення.

У місті розвинена телекомунікаційна система за допомогою безлічі сенсорів і камер, а також якісного інтернет-покриття. З її допомогою вдалося підвищити рівень безпеки і забезпечити порядок на вулицях міста. Влада міста працює над оптимізацією транспортного трафіку, раціональним використанням ресурсів, вдосконалюють рівень охорони здоров’я.

Дубай

Прямо зараз в місті відбуваються процеси, спрямовані на цифрову трансформацію найважливіших аспектів життя мегаполісу. Там незабаром планують повністю відмовитися від паперових документів, а також перенести все управління міста в блокчейн.

Одне з головних напрямків – впровадження штучного інтелекту для вдосконалення життя суспільства. Так, ще в 2017 році там був створений робот-офіцер, який здатний виписувати штрафи і стежити за порядком на вулицях міста. Також там активно стежать за індексом щастя своїх жителів, і навіть є спеціальне міністерство, яке контролює, наскільки щасливі місцеві.

Барселона

Це місто є одним з найбільших в Іспанії. Трансформація звичайного міста до «розумного» тут проходила через удосконалення вуличного освітлення шляхом установки світлодіодних ліхтарів, установку спеціальних датчиків для збору інформації про вологість, забруднення і шуми, оптимізацію збору і переробки відходів, використання муніципальних велосипедів, оновлення транспортної системи та багато іншого.

Фудзісава

У 2007 році було запущено будівництво сучасного і екологічного розумного міста. Воно розмістилося неподалік від столиці Японії, а керувала будівництвом сама компанія Panasonic. При зведенні міста були враховані всі новітні досягнення японських вчених, і в результаті було оголошено, що населення цього міста вже зараз зможе жити так, як буде весь світ в наступному столітті.

Воно й не дивно, адже на будинках там закріплені сонячні батареї, самі споруди зроблені з стійких конструкцій для того, щоб пережити урагани та інші лиха, а повітря в будинках додатково очищається, що стало раєм для алергіків.

13.05.2021



Рівне-Ракурс №10 від 13.05.2021p. 
На головну сторінку