Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1020 від 17.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Дивовижні властивості соняшникової олії

Інтернет сповнений картинок з блондинкою, яка «поповнює» одну з підкапотних ємностей соняшниковою олією. Весело і смішно, але в кожному жарті є тільки частка жарту. Досвідчені водії регулярно використовують цей продукт в автомобілі і гаражі, але аж ніяк не для змащення.

Рослинна олія за замовчуванням стане в нагоді на кухні, допоможе яєчні не пригоріти, а квашеній капусті знайти особливу привабливість. Господині зі стажем так само згадають, що соняшниковою олією запросто можна «оживити» закислу «блискавку» на сумці і перемогти засмічення в раковині. Однак є у цієї «приправи» і інші, набагато менш вивчені «здібності», які здорово допоможуть не тільки біля плити, але і в гаражі.

Наприклад, мало хто вже пам’ятає, що залишки від наклейки найпростіше прибрати саме соняшниковою олією, треба лише обробити місце, дати хвилин 5-7 на вбирання, а після просто прибрати весь бруд дрантям. Нічого складного, дорогого або професійного – просто народний досвід.

Професійні водії, які щозими страждають від мокрого взуття – сніг і бруд все одно утворюють калюжу, скільки газет і килимків не клади – споконвіку натирали туфлі соняшниковою олією, надаючи їм вологостійкості. Нехай і недовго тримається такий «захист», однак і коштує він копійки, та й нанесення багато часу не займе – хоч кожен день роби. Є у рослинної олії і інші цікаві для водіїв і автовласників властивості.

Так, змішана з лимонною кислотою, вона здатна швидко і фактично безкоштовно повернути колишній блиск автомобільному пластику, «рояльному лаку» і навіть дерев’яним вставкам. Потрібно лише змішати два компоненти в рівній пропорції, бризнути пару крапель на ганчірку та натерти поверхню.

Теж саме можна сказати і про обробку шкіри: по-перше, рослинна олія здатна відновлювати і продовжувати життя кріслам і вставкам, реанімуючи колишній блиск і приємний відтінок. По-друге, таким нехитрим, «харчовим» препаратом, який точно не викличе ні алергії, ні висипу, можна прибрати сліди дитячого ланчу і навіть прилиплу жувальну гумку – потрібно лише намазати олією постраждалу ділянку сидіння і через п’ять-десять хвилин прибрати жуйку простою ганчіркою без слідів і розчарувань.

Також багато хто, напевно, пам’ятає, що багато років тому масляну фарбу, якою всією сім’єю фарбували паркан і дачний будинок, а також гаражні ворота, прибирали не розчинником або уайт-спіритом, а саме рослинною олією. Адже цей спосіб набагато менш шкідливий для шкіри рук і нігтів.

17.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2021p. 
На головну сторінку