Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1022 від 08.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ці кілька властивостей персиків доведені наукою

Ці кілька властивостей персиків доведені наукою

Здається, що персики – це суцільний цукор. Але насправді в них багато ключових поживних речовин. Крім солодких вуглеводів, у персиках є жири, білки, вітаміни А, С, Е, К, фолати (вітамін В9, який у синтетичному вигляді відомий під назвою фолієва кислота), ніацин (він – це вітамін В3, або РР) і багато іншого.

Персики допомагають профілактувати закрепи і діарею

Персик середніх розмірів (з вагою, що досягає 150 г) містить трохи понад 2 г клітковини – неперетравлюваних харчових волокон, які необхідні для здорового травлення.

Клітковина покращує перистальтику кишківника, допомагаючи залишкам перетравленої їжі не залежуватися, а просуватися на вихід. Завдяки цьому формується більш м’який стілець і знижується ризик виникнення закрепів. Та ж клітковина поглинає зайву воду і таким чином допомагає не допустити появу діареї.

Крім того, харчові волокна служать живильним середовищем для корисних бактерій, що живуть у шлунково-кишковому тракті. Не знімайте з персика шкірку перед вживанням: у ній міститься більша частина клітковини.

Борються з передчасним старішанням і окислювальним стресом

Вітаміни А, С, а також рослинні сполуки флавоноїди, на які багаті персики, – відомі антиоксиданти. Ці речовини здатні зменшувати кількість вільних радикалів, що ушкоджують молекули органів і тканин. Процес пошкодження називається окислювальним стресом, а фізіологи схильні пов’язувати його з прискореним старішанням і розвитком таких небезпечних порушень, як деменція, різноманітні аутоімунні розлади, хвороби серцево-судинної системи і рак.

Покращують стан шкіри

Рослинні сполуки кераміди, які виявлені у персиках, допомагають шкірі надійніше утримувати вологу. А це означає, що люди, які регулярно їдять персики, краще захищені від появи зморшок, пігментних плям, шкірних подразнень.

Слід зауважити, що дослідження, яке підтверджує даний ефект, проводилося «у пробірці» – тобто на зразках шкіри. Проте вчені налаштовані оптимістично і не бачать ніяких причин, через які той самий зволожуючий ефект не повториться і у людей – любителів персиків.

Можуть служити профілактикою деяких видів раку

Шкірка і м’якуш персика багаті на кавову кислоту – антиоксидант, який має яскраво виражені протиракові властивості.

Інші антиоксиданти, що містяться у цих фруктах, – поліфеноли – уповільнюють ріст і поширення ракових клітин, зокрема за наявності раку молочної залози.

Здатні зменшити симптоми алергії

Коли ми зіштовхуємося з алергеном, наша імунна система починає виробляти гістаміни. Ці речовини викликають неприємні симптоми – кашель, нежить, чхання, сльозливість очей.

Деякі дослідження демонструють, що з’їдений персик здатен знизити викид гістамінів у кров і таким чином зробити алергічну реакцію менш вираженою.

Добре впливають на імунітет і прискорюють загоєння ран

У одному персику середніх розмірів міститься майже 15?% денної норми вітаміну С. Аскорбінова кислота має багато підтверджених ефектів, які відбиваються на стані здоров’я. У тому числі – підвищенні імунітету.

Вітамін С стимулює вироблення лейкоцитів – білих кров’яних тілець, які допомагають захищати організм від інфекцій. Також відомо, що він покращує процес загоєння шкірних ран.

08.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.07.2021p. 
На головну сторінку