Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1028 від 12.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Палац Вітрів в Індії:

Палац Вітрів в Індії:

гарем махараджі, в якому 950 вікон і немає жодної сходинки

Індія – країна зі своєю неповторною культурою і дивовижними архітектурними спорудами. Палац Вітрів, розташований в штаті Джайпур, якраз одна з них. Побудований в XVIII столітті індійським махараджі для численних дружин, цей палац має унікальний внутрішній устрій, що створює в ньому прохолодний мікроклімат, а від всіх інших палаців відрізняється тим, що в ньому немає сходів.

Палац Вітрів, або Хава-Махал, входить в палацовий комплекс махараджі Савай Пратап Сінгха, який правив цим регіоном Індії в кінці XVIII століття. З архітектурної точки зору ця будівля є по суті лише частиною величезного комплексу, і вона призначалася спеціально для численного гарему правителя.

Звідки палац отримав свою назву

Палац Вітрів названий так за свою унікальну конструкцію. Сотні вікон розташовані таким чином, що в приміщеннях палацу завжди присутній легкий вітерець, який дарує прохолоду. Це ретельно спланована вентиляційна система, яка вражає своєю досконалістю. І навіть коли на вулиці панує виснажлива спека, всередині палацу створюється комфортний мікроклімат. Всього таких вікон-отворів, багато з яких прикрашені кольоровими вітражами, в будівлі понад 950.

Історія виникнення палацу Вітрів

Історія споруди цього комплексу не менш цікава, ніж її унікальна архітектура. Сама будівля побудована з рожевого пісковика і має дуже мальовничий фасад. Спочатку палац був задуманий як храм на честь бога Крішни, і навіть його фасад був спроєктований з таким розрахунком, щоб він нагадував головний убір – вінець божества. Але згодом Савай Пратап Сінгх передумав, і було вирішено зробити це палацом для його прекрасних дружин.

Численні вікна виконували і чисто утилітарну функцію, а саме служили для огляду того, що відбувається на вулиці. Справа в тому, що дружинам правителів було заборонено показуватися на очі стороннім людям, і за легендою, кожна з дружин махараджі сідала навпроти вікна і спостерігала за зовнішнім світом.

Крім унікальної системи вентиляції, Палац Вітрів має і ще одну архітектурну відмінність: в ньому немає сходів в їх класичному розумінні. Будівля складається з 5 рівнів-поверхів, переміщення між якими здійснюються по спеціальних пологих переходах.

Сьогодні колишній гарем махараджі відкритий для відвідування і є туристичною родзинкою штату Джайпур. Крім унікального палацу, тут розташовуються музеї та численні сувенірні крамнички.

12.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2021p. 
На головну сторінку