Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1028 від 12.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Суворе життя Тибету:

Суворе життя Тибету:

чому у місцевих жінок кілька чоловіків

Якщо багатоженство широко поширене на Близькому Сході і в деяких інших країнах світу, то ось багатомужість можна зустріти не так часто. Ця незвичайна форма полігамії зустрічається все рідше, а в деяких країнах, наприклад, в Китаї або Непалі, вона навіть заборонена на законодавчому рівні. Але в високогірному Тибеті досі значна частка жінок має двох або навіть трьох чоловіків. З чим пов’язані такі незвичайні сімейні звичаї, розповімо в нашій статті.

Де поширені багатомужість або поліандрія

Багатомужість або поліандрія найбільш поширена саме в Тибеті, де жінка часто має двох або навіть трьох чоловіків, які є рідними братами. Ця традиція тісно пов’язана з культурою так званого «множинного батьківства», коли вважається, що у дитини може бути кілька батьків одночасно. Крім Тибету, поліандрія досі зустрічається на деяких островах Південно-Східної Азії, в африканських племенах і в інших районах Гімалаїв. Але, на думку дослідників, саме в Тибеті, а також в деяких сусідніх районах, це явище носить настільки масовий характер.

Точної статистики з приводу кількості жінок, що мають двох і більше чоловіків, в Тибеті, звичайно ж, немає. Адже він входить до складу Китаю, де багатомужість заборонена законом. Але, згідно з неофіційними даними, від 15 до 25 відсотків тибетських жінок перебуває у шлюбі з декількома чоловіками. При цьому тут поширена так звана фратернальна поліандрія, коли жінка перебуває у шлюбі з чоловіками, які є рідними братами.

Але не варто думати, що така форма шлюбу – це торжество жіночого верховенства в сім’ї, за аналогією з багатомужістю. Швидше навпаки, життя тибетських жінок набагато важче за існування в східному гаремі. На думку етнографів, подібний сімейний уклад в Тибеті виник через вкрай важкі умови життя в суворому високогір’ї, де практично відсутні землі, придатні для заняття сільським господарством.

Велика частина населення Тибету змушена щодня боротися за існування, вирощуючи худобу і обробляючи мізерні земельні наділи. При такому житті поділ батьківської спадщини на частини означає ще більше зубожіння і знижує шанси майбутнього покоління на виживання. А при багатомужжі, коли всі сини одружені на одній жінці, сімейний спадок залишається в цілісності і всі брати в рівній мірі беруть участь в турботах про дітей. До того ж і викуп за наречену доведеться платити лише один, що також є великим плюсом в умовах бідності. Головою такої сім’ї є не жінка, як може здатися на перший погляд, а старший брат. При цьому навіть з двома, трьома або чотирма чоловіками тибетська жінка живе дуже важко: всі роботи по дому і догляду за дітьми лежать на її плечах.

Багатоженство в країнах Сходу має сьогодні непохитні позиції, в той час як багатомужжя в сучасному світі практично зникло. Під впливом глобалізації навіть найізольованіші племена поступово втрачають свою етнічну самобутність, йде в минуле і поліандрія. І сьогодні Тибет залишається чи не єдиним місцем на планеті, де багатомужжя все ще є поширеною формою шлюбу.

12.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2021p. 
На головну сторінку