Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1029 від 19.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Дивовижні місця на Землі,

Дивовижні місця на Землі,

які два рази на добу змінюються до невпізнання

Уявіть собі, як величезні маси води в морях, океанах і озерах, весь час рухаються, то піднімаючись, то опускаючись. У чому ж причина цього явища? Що впливає на припливи і відливи?

Є дві основні причини: гравітаційне тяжіння, яке чиниться на Землю Місяцем, і відцентрова сила обертання Землі навколо своєї осі. Людей завжди приваблювало це явище. Те, що відбувається, іноді просто вражає. На нашій планеті є дивовижні місця, які зникають під час припливу і з’являються тільки тоді, коли вода йде.

Мон-Сен-Мішель (Нормандія, Франція)

Неприступний острів Мон-Сен-Мішель є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Пішки сюди можна потрапити тільки під час відливу, коли вода знаходиться на мінімальній позначці. А під час припливу острів можна відвідати на човні. Не залишайте надовго машину близько до дивовижного місця: трапляється, що вода їх змиває!

Пасаж-дю-Гуа, Франція

Пасаж-дю-Гуа – дорога, яка з’єднує острів Нуармутье з материком тільки під час відливу. Коли вода піднімається, проїхати тут неможливо.

Пляж Катедральних соборів, Іспанія

Це місце ще називають кастильским пляжем або пляжем Святих вод. Це один з чотирьох найкрасивіших європейських пляжів. Тут знаходяться величезні величні скелі, які схожі на собори. Але коли приплив накриває пляж – створюється враження, що його ніколи не існувало. Принаймні, до тих пір, поки море знов не відступить...

Чотири вершники апокаліпсису, Великобританія

Скульптури Джейсона Декейрса розташовані уздовж Темзи. Їх особливість полягає в тому, що вони вказують рівень підвищення і зниження рівня річки. Їх повністю видно під час відливу, а під час припливу вони «плавають».

19.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. 
На головну сторінку