Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1033 від 17.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

10 близнюків знаменитих пам’яток,

10 близнюків знаменитих пам’яток,

які можна відвідати безкоштовно

Цікаві пам’ятки можна знайти в будь-якому місті будь-якої країни, але людей постійно тягне до тих, про які тільки ледачий не чув. Чому б не піти проти стандартів? Адже було знайдено 10 альтернативних місць, які ні за зовнішнім виглядом, ні за історичністю не поступаються своїм знаменитим «братам».

Колізей/Гладіаторська арена

Колізей в Італії – одна з найбільш відомих і популярних пам’яток, але мало хто знає, що в сусідній Хорватії є брат-близнюк Колізею. Давньоримський амфітеатр в місті Пула – це єдина з арен зі збереженими 4 вежами і 3 архітектурними ордерами.

Собор Паризької Богоматері/Ам’єнський собор

Коли дивишся на ці дві картинки, так і хочеться почати грати в «знайди 10 відмінностей». Обидва готичних собори знаходяться у Франції: Нотр-Дам в столиці, а Собор Амьєнській Богоматері в місті Ам’єн на півночі країни. У першого був відмінний піарник – Віктор Гюго, який написав роман про циганку Есмеральду, тому біля нього завжди багато туристів. Другому пощастило трохи менше, але від цього він тільки виграв – в будь-який час року можна приїхати і насолодитися готичною архітектурою без сторонніх.

Мачу-Пікчу/Ісла-дель-Соль

Мачу-Пікчу – найвідоміше місто інків, але там немає ні води, ні їжі, а ще туди щодня пускають лише обмежене число туристів. Поїздка в Мачу-Пікчу втомлює і коштує недешево. В якості альтернативи можна з’їздити в сусідню Болівію і відвідати там інше місто інків – Ісла-дель-Соль.

Стоунхендж/Ейвбері

Стоунхендж... Камені тут не можна чіпати, всередину заходити не можна, якщо раптом почнеться дощ, туристу ніде навіть сховатися. І за все це доведеться заплатити чималі гроші. У 30 км від знаменитих каменів є такі ж і з не менш вражаючою історією. При цьому Ейвбері можна відвідати безкоштовно.

Петра/Лалібеле

Рекламні буклети Петри (Йорданія) прямо занурюють в східну казку. Але розвинена інфраструктура і натовпи туристів трохи псують враження: немає часу насолоджуватися красою. А ось в ефіопському Лалібеле можна отримати не менше задоволення від споглядання висічених з каменю храмів і церков, найбільш незвичайною з яких є Церква Святого Георгія.

Ангкор-Ват/Боробудур

Ангкор-Ват до недавніх пір вважався занедбаним буддійським храмом, поки не став найпопулярнішою пам’яткою. Туристи з усього світу кожен день насолоджуються архітектурою храму і досліджують його територію в пошуках просвітління. У стародавньому індонезійському храмі Боробудур не зустрінеш такого напливу людей і це тільки плюс.

Акрополь/Ефес

Руїни стародавнього міста, залишки театрів, церков зі збереженими колонами асоціюються з Грецією. Але ж у сусідки – Туреччини теж є чим похвалитися. Стародавнє місто Ефес менш популярне, ніж Акрополь, але це не робить його менш значущим для історії.

Міст «Золоті Ворота»/

Міст імені 25 квітня

Червоних мостів в світі сила-силенна, але тільки міст «Золоті Ворота» прославився на весь світ. У нього багато «братів», і не потрібно перетинати океан, щоб подивитися на диво архітектури: досить з’їздити до Португалії і оцінити висячий міст з чудернацькою назвою «Міст імені 25 квітня».

Біг-Бен/Парламентський пагорб

Ще один приклад того, що не потрібно летіти через океан, щоб побачити пам’ятку. У жителів Канади є свій особистий Біг-Бен, який за зовнішнім виглядом ледь можна відрізнити від лондонського. Будівля Парламенту Канади побудована в стилі неоготики, і очолює його Вежа Миру з великим циферблатом.

Хогвартс/Чернівецький національний університет

Школа чарів та чаклунства в 8 екранізаціях поттеріани кілька разів змінювала свій вигляд, але деякі шанувальники навіть не помітили цього. Кілька реальних замків упереміш з декораціями можна було б не використовувати, якби режисери знали про існування будівлі університету в Чернівцях. Велична будівля не тільки зовні, але і всередині повністю відповідає атмосфері.

17.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2021p. 
На головну сторінку