Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1035 від 30.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Кілька ознак дефіциту вітамінів групи B, які не завжди можна швидко впізнати

Кілька ознак дефіциту вітамінів групи B, які не завжди можна швидко впізнати

Вчені підкреслюють, що дуже важливо виявляти ранні ознаки дефіциту вітамінів, а також звертають увагу на порушення, які можуть говорити про дефіцит B12.

Коли людський організм відчуває дефіцит вітаміну В12, він може страждати на анемію, яка характеризується низькою кількістю еритроцитів у крові разом зі зниженим гемоглобіном. Симптомами анемії, викликаної дефіцитом вітаміну B12, можуть бути наступні стани:

• сильна втома;

• втрата енергії;

• задишка;

• почуття слабкості;

• зміни у тому, як людина ходить і рухається;

• парестезія: відчуття на шкірі уколів, які схожі на голки;

• порушення зору.

Медики вказують на чотири ознаки дефіциту вітаміну B12 та інших вітамінів групи B, які є маловідомими і часто не впізнаються, приписуються іншим станам.

Ламке волосся і нігті

Причиною може бути нестача біотину – вітаміну B7, завдяки якому організм перетворює їжу на енергію. Дефіцит біотину зустрічається досить рідко, але коли він виникає, то ламкість, витончення або розщеплення волосся і нігтів стають одними з найбільш характерних зовнішніх симптомів.

Виразки у роті

Ураження у роті і навколо нього можуть частково бути пов’язані з недостатнім споживанням певних вітамінів або мінералів. Наприклад, виразки у роті нерідко виявляються результатом дефіциту заліза або ж нестачі вітамінів групи В.

Лускаті плями, лупа

Себорейний дерматит і лупа теж можуть говорити про дефіцит вітамінів групи В. Ці проблеми пов’язані зі сверблячкою і лущенням шкіри. Лупа здебільшого уражає шкіру голови, у той час як себорейний дерматит також може з’являтися на обличчі, верхній частині грудей, у пахвах і у паху.

Червоні або білі шишки

Волосяний кератоз може пояснюватися дефіцитом B12 – у його випадку на шкірі з’являються тверді шишки, що нагадують мурашки, а також активно утворюється вросле волосся.

30.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2021p. 
На головну сторінку