![]() |
№1037 від 13.10.2021p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Пам’ятаєте цю слизьку штуку в банці на підвіконні?
Що таке чайний гриб
Чайний гриб, він же японський гриб, медузоміцет або навіть Medusomyces gisevi, а в побуті просто «гриб» – це сукупність оцтовокислих мікроорганізмів і колонії дріжджових грибків. З США в Європу і до нас прийшла мода називати чайний гриб «комбуча «(від японського слова» комбутя»), але в Іспанії та півдні Франції його називають «хонго».
Як створити та виростити «чайний гриб» самостійно
Нам знадобляться:
• вода;
• цукор;
• чай.
Приготуйте міцний чай: залийте 5-6 ложок чаю 0,5 л кип’яченої води. До речі, краще використовувати недорогі сорти чаю: в них менше ароматизаторів і різних добавок. Дайте настоятися і остудіть.
У приготовлений чай додайте 120 г цукру: це 5-7 столових ложок.
Перелийте настій в ємність для вирощування через дрібне сито, підійде банка на 3 літри, тільки пам’ятайте – банка повинна бути стерилізована.
Накрийте банку шматком марлі для запобігання проникнення комах.
Перенесіть ємність в затінене місце з температурою повітря 23-25 градусів Цельсія.
Пам’ятайте: вибір місця – одна з основ правильного росту гриба. Банку не можна переміщати до тих пір, поки гриб не утвориться, тому заздалегідь подбайте про місце зберігання.
Через 14 днів після завершення підготовки з банки буде виходити запах оцту. Не панікуйте, все в порядку – почалося бродіння. Ще через 7-10 днів на поверхні настою з’явиться плівка – це і є зародок гриба, який буде потовщуватись і ущільнюватися. Коли плівка досягне товщини 1-2 мм, настій рекомендується злити і на його місце налити солодкий чай.
Важливо: при зливі настою не деформувати гриб, бо в цей період він ще не ущільнений, повне дозрівання настане через 1-2 місяці.
Важливо! Якщо в процесі ферментації ви виявили на поверхні заварки цвіль, значить на початковому етапі ви щось зробили не так. Від такого гриба краще позбутися, щоб не ризикувати здоров’ям.
Корисні властивості напою чайного гриба
Чайний квас має легку протимікробну (антибіотичну) дію, а завдяки ферментам, які містяться в складі сприяє поліпшенню травлення. Протеаза допомагає розщеплювати білки на амінокислоти, амілаза бере участь в переробці вуглеводів, а каталаза руйнує токсичний пероксид водню, що утворюється в ході різних окислювальних процесів в організмі.
Медики обґрунтовано вважають, що вміст лікувальних речовин в настої чайного гриба невеликий, тому він не може замінювати собою ліки, його можна приймати лише в профілактичних цілях.
Як доглядати за грибом
Від того як ви доглядаєте за своїм чайним грибом, залежить не тільки смак, але і хімічний склад, а значить і корисні властивості напою. Цикл такий: злили настій, помили гриб, залили новий солодкий чай.
Знайдіть будинок для гриба: скляна банка (обсяг не менше 3 літрів) з широким горлом. Не можна містити гриб в посуді з металів, крім нержавіючої сталі, оскільки кислоти, що виробляються культурою, можуть вступити в реакцію з металами.
Приготуйте поживну суміш: на кожен літр води кладіть 2 чайні ложки чорного або зеленого чаю і 5 столових ложок цукру. Повністю розчиніть цукор і процідіть суміш: частинок заварки бути не повинно. Дайте чаю охолонути до кімнатної температури, а потім наливайте прямо поверх медузоміцету.
Якщо ваш гриб ще молодий, то додайте в чай трохи настою гриба з банки де він до цього містився в якості «стартової закваски» – приблизно 1/10 частина від загального обсягу.
Дозрівання настою: щільно закрийте ємність з грибом марлею або паперовою серветкою. Так чайний гриб зможе дихати, але мошки і пил не проникнуть в банку. Банку поставте в темне і тепле місце – ідеальна температура-від 22 до 25 °С. Через 4-6 днів настій готовий до вживання.
Зберігання: перелийте готовий напій в скляну тару з щільною кришкою, і дайте йому дозріти в прохолодному місці ще 2-3 дні – бактерії без доступу повітря перестають функціонувати, а дріжджі продовжують працювати. Тому, якщо тара щільно закрита, то газ, що виникає в результаті діяльності дріжджів, не зможе вийти і ви отримаєте більш шипучий напій.
Гриб в поважному віці досягає товщини в кілька сантиметрів, тому можна пити настій щодня прямо з банки, де він живе. Не забувайте поповнювати настій новою порцією холодного, солодкого чаю.
Тримайте банку з грибом в затемненому місці з хорошою природною вентиляцією. Холод і прямі сонячні промені гальмують розвиток чайного гриба, тому краще тримати його подалі від вікна.
Не можна сипати цукор на чайний гриб і поміщати його в розчин з не розчиненим цукром. Це викликає опіки у вигляді бурих плям. Чай не повинен бути занадто міцним – надлишкова концентрація чаю пригнічує ріст чайного гриба. Якщо верхня частина чайного гриба почала буріти – це ознака того, що гриб починає гинути. Іноді таке буває, якщо чайний гриб перестоїть в розчині. Промийте гриб, відокремте і викиньте верхній шар і знову почніть піклуватися про домашнього вихованця.
13.10.2021 |
Рівне-Ракурс №1037 від 13.10.2021p. На головну сторінку |