Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1049 від 05.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс розваг

Кутя на Різдво – нaйкращі рецепти!

Кутя на Різдво – нaйкращі рецепти!

Класична кутя Інгредієнти: – відлущені зерна пшениці 250 г; – мак 250 г; – родзинки 150 г; – мед 100 мл; – кип’ячена вода 250 мл; – волоські горіхи 10 шт.

Приготування:

Промити пшеницю, перекласти в каструлю і залити 0,5 л води. Залишити мінімум на 5 годин, щоб вона настоялася. Злити рідину, промити і залити свіжою водою. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити протягом 40 хвилин або поки пшениця не стане м’якою. Промити мак і залити окропом, дати настоятися 30 хвилин. Потім злити воду і дати повністю охолонути. Родзинки промити і залити окропом, через 10 хвилин злити воду і дати охолонути. Половинки горіхів подрібнити. Мак розтерти в ступі або змолоти в блендері, поки він не стане білим. Мед розвести в 200 мл води, додати до маку. Потім додати пшеницю, родзинки і горіхи, добре перемішати.

Кутя з крупи

Інгредієнти:

– пшенична крупа 1 склянка;

– мак 1/2 склянки;

– волоські горіхи 1 склянка;

– родзинки 1/2 склянки;

– курага 1/4 склянки;

– мед за смаком.

Приготування:

Пшеничну крупу промити і замочити на ніч у холодній воді. Злити рідину, пересипати крупу в каструлю і долити 2 склянки води. Поставити варитися на невеликий вогонь. Через півтори години крупа буде готова. Її потрібно зняти з вогню і остудити. Мак залити окропом, дати охолонути, злити воду і розтерти. Родзинки і курагу залити окропом і дати трохи постояти. Злити воду. Курагу нарізати невеликими шматочками, горіхи порубати. Розтопити на водяній бані мед. Остиглу крупу перекласти в глибоку посудину і обережно перемішати з сухофруктами, маком, горіхами і медом.

Кутя з рису

Інгредієнти:

– рис 200 г;

– мак 100 г;

– волоські горіхи 50 г;

– родзинки 50 г;

– мед 100 г;

– сіль дрібка;

– кип’ячена вода 200 мл.

Приготування:

Мак залити окропом і залишити на годину. Потім рідину злити і розтерти мак у ступці. Родзинки помити і залити окропом на пів години. Горіхи підсушити і дрібно порубати. Рис відварити в підсоленій воді, рідину злити. Перемішати рис, родзинки, горіхи, мед, посолити за смаком. Розбавити узваром або кип’яченою водою. Відразу ж подати до столу.

Кутя з перловки

Інгредієнти:

– 1 склянка перлової крупи,

– 1 неповна склянка маку,

– пів склянки почищених волоських горіхів,

– півсклянки родзинок,

– мед і цукор за смаком.

Приготування:

Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом, поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кавомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кип’яченою водою чи узваром.

Кутя з шоколадом і халвою

Сподобається всім ласунам! Щоб приготувати таку незвичайну кутю, нам знадобляться:

– 200 г пшениці;

– 50 г родзинок;

– 50 г волоських горіхів;

– 20 г маку, узвар, мед;

– 50 г халви і стільки ж чорного шоколаду.

Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м’якості. Коли всі складові підготували, з’єднуємо холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Можна додати трохи узвару, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається. Халву і шоколад порізати невеликими шматочками і акуратно вмішати в кутю.

05.01.2022



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2022p. 
На головну сторінку