Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1049 від 05.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Україна без диму:

Україна без диму:

як депутати посилили антитютюнове законодавство

Щороку 85 тисяч українців помирають через хвороби, викликані курінням. Якщо зібрати цих людей разом, то з карти України зникне місто розміром із Конотоп. Поява електронних сигарет ситуацію не покращила, а навпаки, зробила куріння більш модним і доступним. Щоб зупинити епідемію айкосів та вейпів, у грудні Верховна Рада посилила антитютюнове законодавство, прирівнявши ці вироби до звичайних цигарок. Що зміниться і чому це важливо, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Куріння вбиває

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожна п’ята людина на планеті вживає тютюн. Це – 36,7?% чоловіків і 8?% жінок у світі. Щороку понад 8 мільйонів людей помирають від хвороб, спричинених курінням.

Щоб подолати епідемію куріння, 2003 року ВООЗ розробила Рамкову конвенцію із боротьби проти тютюну. Її ратифікувала 181 країна, зокрема й наша держава. Учасники конвенції повинні боротися із курінням на державному рівні.

Україна зобов’язалася скоротити кількість курців до 15?% у 2025 році. Перші законодавчі кроки були зроблені ще 2005 року, коли держава заборонила продаж цигарок неповнолітнім, а на пачках з’явився напис «Куріння вбиває». У 2012 році незаконними стали куріння у громадських місцях і закладах харчування, а також реклама тютюну. До текстового попередження на сигаретних пачках додали картинки з наслідками куріння.

«Усі ці заходи привели до зменшення поширеності куріння і кількості курців. У нас є глобальне дослідження 2010 року і 2017-го. За цей період поширеність куріння серед дорослого населення в Україні знизилася приблизно на 20?%. Поширеність куріння серед дітей 13-15 років також знизилася на 20?%», – розповів спеціаліст ВООЗ з факторів ризику неінфекційних захворювань Андрій Скіпальський.

Однак з появою нових способів куріння, ситуація погіршилася. Сигарети з різноманітними смаками і вейпи з кольоровим димом стали привабливим гачком для підлітків, і за 2020-й рік кількість молодих курців зросла вчетверо.

Європейське опитування учнів показало, що 20?% дітей 13-15 років курять електронні сигарети. Понад 70?% школярів вважають, що електронні сигарети безпечні для здоров’я. Але медичні дослідження свідчать, що вони шкодять здоров’ю не менше, ніж звичайні цигарки. Тож потребують таких самих законодавчих обмежень.

Вейпи та айкоси – теж сигарети

Зупинити епідемію електронних сигарет покликаний законопроєкт №4358, який Верховна Рада ухвалила 16 грудня. Це комплексний антитютюновий закон, який розробили експерти з охорони здоров’я за підтримки громадських активістів.

«Головна мета – захистити та уберегти нашу молодь від маркетингових технологій виробників тютюнових виробів та пристроїв для куріння», – прокоментував документ голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Серед основних нововведень закону – заборона куріння пристроїв для нагрівання та електронних сигарет у всіх громадських місцях (школах, лікарнях, офісах, спорткомплексах, кафе і ресторанах тощо) і їхній продаж неповнолітнім. Крім того, не можна буде продавати сигарети (звичайні чи електронні) із смако-ароматичними добавками.

«На останніх секундах мені вдалося збити три дуже шкідливі поправки! І повернути норми щодо заборони тютюнових виробів зі смаками і ароматами. Адже 80?% підлітків починають курити саме ароматизовану смакову електронну сигарету. Маємо припинити це – заради наших дітей», – зазначила одна із ініціаторів законопроєкту Ольга Стефанишина.

Будь-яка реклама – незаконна

Згідно із документом, незаконною стає будь-яка реклама електронних пристроїв для куріння чи тютюнових виробів для електронного нагрівання (ТВЕН). Заборонені спонсорство чи стимулювання продажів цих товарів, зокрема і в соціальних мережах. Упаковки електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів повинні маркуватися, як інші тютюнові вироби. Більше того, загальні вимоги до маркування сигарет посилюються.

Згідно із законопроєктом, пачки з сигаретами матимуть загальне (50?% площі пачки) або комбіноване (65?% площі пачки з обох боків) медичне попередження про шкоду куріння та інформаційне повідомлення. Загальне медичне попередження складатиметься з тексту: «Куріння вбиває – кидай курити зараз»; інформаційне повідомлення матиме вигляд: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак». Комбіноване медичне попередження матиме текст і зображення хвороб, які спричиняє куріння.

Пачки з електронними сигаретами, заправними контейнерами і рідинами матимуть один із двох варіантів текстів: «Цей виріб містить нікотин – речовину, що викликає сильну залежність. Не рекомендується для вживання некурцями» або «Цей виріб містить нікотин – речовину, що викликає сильну залежність». На інших видах пристроїв для куріння також міститиметься відповідне попередження.

Штрафи порушникам

Законопроєкт встановлює штрафи за продаж тютюнових виробів неповнолітнім і продаж сигарет поштучно у розмірі 1 020 грн. За повторне порушення протягом року штраф зростає до 10 200 грн. За розміщення або куріння кальяну, тютюнових виробів, електронних сигарет, ТВЕНів у приміщеннях і громадських місцях доведеться заплатити штраф 1 000 грн. У разі повторного порушення – 10 000 грн.

За куріння кальяну, тютюнових виробів, електронних сигарет або ТВЕНів у кафе, барах чи ресторанах власників штрафуватимуть на 3 000 грн, а в разі повторного порушення протягом року – на 15 000 грн.

За рекламу тютюнових виробів передбачений штраф 30 000 грн, а в разі повторного порушення протягом року – 50 000 грн «за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів».

Закон набере чинності через 18 місяців із дня його опублікування. Ініціатори документа сподіваються, що законодавчі зміни допоможуть скоротити кількість курців в Україні. Адже безпечного куріння не існує.

05.01.2022Центру громадського моніторингу та контролю



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2022p. 
На головну сторінку