Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1050 від 13.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Чи правда, що в Індії існує 8 різновидів шлюбу

Чи правда, що в Індії існує 8 різновидів шлюбу

Культура Індії видозмінювалася протягом декількох тисячоліть. Якісь традиції продовжують жити і понині, залучаючи в країну мільйони зачарованих туристів.

Всі ми чули про кастове суспільство, недоторканних, але що ми знаємо про індійські весілля? Цікаво, як вони проходять. І невже в Індії неможливо вийти заміж по любові, а не по змові? У вищих каст шлюби в основному полягають без викупу, але з приданим, а у нижчих шлюб більше схожий на покупку нареченої. Всього ж в Індії 8 різновидів шлюбу, це правда.

Брахма

Найкращий шлюб, при якому батько нареченої запрошує до хати нареченого того ж стану і вручає йому свою дочку як дар. За наречену дають придане, а молоді після виконання всіх належних священних ритуалів починають щасливе спільне життя.

Дайва

Це коли в подяку за вчинене нареченим жертвоприношення батько віддає йому свою дочку.

Арша

При здійсненні шлюбу арша батьки не дають за наречену ніякого майна або грошей. Навпаки, її батько отримує з боку нареченого викуп у вигляді бика або корови.

Праджапаті

У такий шлюб усвідомлено вступають вже дорослі, відповідальні люди. Батько нареченої напучує молодих словами: «І ви виконаєте обидва разом дхарму» – і відпускає доньку без приданого, але і не вимагає з нареченого викупу.

Гандхарва

Єдиний вид шлюбу, при якому молоді поєднують свої життя за любовним потягом. Такий шлюб суспільством засуджується і завжди полягав таємно, коли закохані були впевнені, що благословення батьків їм не вдасться отримати.

Сваямвара – різновид гандхарви. Шлюб, при якому наречена сама вибирає собі нареченого з декількох претендентів на її руку. Наскільки це було поширене серед простих людей – питання, але легендарна царівна Сита так вибрала собі в чоловіки царевича Рами. Як свідчать легенди, вони були щасливі разом і вірні одне одному.

Асур

Цей шлюб передбачає викуп нареченої.

Ракшаса

Це коли дівчину вкрали силою. Вона може кричати і пручатися, прямо як у фільмі «Кавказька полонянка». На жаль, родичів нареченої при цьому раніше могли вбити, а саму дівчину захопити як військовий трофей.

Пайшача

Шлюб пайшача навіть шлюбом не назвеш. Це самий непристойний союз з усіх, коли нещасну дівчину насильно зваблюють в сонному або п’яному стані. А союз це все ж тому, що повернутися додому після збезчещення вона вже не зможе.

Хоча сьогодні дитячі шлюби заборонені законом Індії, але в селах молоденьких дівчат і далі видають заміж за старих, не питаючи їх думки. В Індії можна зустріти і багатоженство, і навіть багатомужжя. Другу або третю дружину чоловік бере в разі, якщо перша не може народити йому сина. А ось поліандрія – зовсім рідкісне явище. Воно зустрічається у деяких нижчих каст, що живуть на плоскогір’ї Декан, і на півночі країни у монголоїдних племенах.

Однак всесвітня глобалізація позначилася і на звичаях цієї патріархальної країни. Індійці активно виїжджають працювати за кордон, а шлюби з іноземцями вже не шокують населення.

13.01.2022



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2022p. 
На головну сторінку