Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1069 від 26.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Дієтологи розвіяли міфи про шкоду магазинного майонезу

Дієтологи поділилися думкою щодо найпопулярнішого у свята соусу-майонезу. Давайте разом розберемося, чи насправді він такий страшний?

Калорійність майонезу

Майонез дуже калорійний і шкідливий? На противагу зазвичай ставлять оливкову олію. Щось на кшталт: «Замініть в салаті шкідливий майонез оливковою олією». Ок, давайте порівняємо їх по калорійності на порцію.

В одній повній столовій ложці оливкової олії (15 г) міститься 15 г жиру і 133 ккал.

В одній столовій ложці класичного майонезу 72-74?%, без великої гірки (20 г) – 15 г жиру і 136 ккал. У «легких» майонезах, де відсоток жиру становить близько 30-32?%, в порції буде близько 5-7 г жиру і 50-65 ккал.

Якщо рахувати на 100 г продукту, то в 100 г оливкової олії – 884 ккал, а в 100 г класичного майонезу – 670-680 ккал. Тобто навіть жирний майонез істотно менш калорійний, ніж оливкова олія. У «легких» різновидах майонезу на 100 г продукту ще менше калорій – приблизно 320, але буває і менше. Шах і мат, як то кажуть.

Майонез і вітаміни

А що з мікронутрієнтами (вітаміни, мінерали)?

У порції майонезу є трохи вітаміну Е, чимало вітаміну К, а також трохи вітамінів А, D і групи В (завдяки жовтку). З мінералів – трохи фосфору, селену і навіть заліза з цинком (знову жовток «вирішує»). Картину трохи псує натрій, хоча в порції майонезу його набагато менше, ніж в інших, дуже навіть хороших продуктах. Наприклад, в сирах.

Добавки в майонезі

Ок, а що ж такого «страшного» в майонезі? У класичному рецепті: рослинна олія, сирий жовток, оцет, сіль, перець. Можна також додати гірчицю і лимонний сік.

У магазинні майонези можуть додати стабілізатори, консерванти та інші дозволені добавки. Ніякої ртуті, миш’яку, ціаніду та інших токсичних речовин в майонезі немає. Що, зіпсуємо здоров’я однією порцією магазинного майонезу, з’їденого в святковий вечір? Реально? Швидше, від домашнього майонезу. Серйозно!

Рекомендація робити домашній майонез зустрічається часто. Ніби як все логічно – ви точно знаєте, що кладете в свій соус. Але якраз таки дієтологи захищають магазинний майонез, оскільки він більш безпечний. Само собою, від відомих брендів, а не від «підвальних» виробників.

Аргумент дуже простий: бренди для виробництва майонезу використовують пастеризовані яйця, завдяки чому бактерії знищуються і ризик отруєння дуже малий. А в домашніх умовах робити майонез зі звичайними, не пастеризованими яйцями – це ризик нарватися на сальмонелу. З усіх продуктів, що містять яйця, приготований з сирими яйцями домашній майонез визначений як один з основних винуватців спалахів сальмонельозу. Міністерство сільського господарства США (USDA), Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) і Школа громадського здоров’я Каліфорнійського університету не рекомендують їсти сирі яйця, які не пройшли ретельну теплову обробку, через можливу присутність сальмонели.

Висновок

Фахівці не кажуть, що потрібно об’їдатися майонезом, але в загальному-то розповіді про його шкоду – це байки з шалених 90-х. Сам по собі майонез – це не отрута, в ньому навіть є вітаміни і мінерали.

Домашній майонез (якщо немає можливості купувати пастеризовані яйця) несе потенційні ризики, магазинний – безпечний.

Тож якщо подобається смак майонезу і ви хочете заправити ним салат, можна купити магазинний і не турбуватися через з’їдену столову ложку цього соусу.

26.05.2022



Рівне-Ракурс №10 від 26.05.2022p. 
На головну сторінку