Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1070 від 02.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Мертвий сезон…

Мертвий сезон…

Є галузі від яких в тій чи іншій мірі залежать сотні тисяч, якщо не мільйони, людей в нашій країні. Одна з них – будівництво. Звісно, будівництво і військові дії речі несумісні, але десь через місяць після початку війни почали лунати голоси забудовників, які просили відкрити реєстри прав власності і тим самим «запустити» будівельну галузь.

Коли реєстри відкрили і будівельники потрохи почали працювати, виявилось, що ніякого ажіотажного попиту на ринку нерухомості майже немає. Можна сказати більше – його просто немає. По всій Україні обсяги договорів купівлі житла, за даними фахівців, складають від 5 до 10?% від довоєнних. Фахівці назвали таке явище «мертвий сезон». Звісно, сьогодні в кожному регіоні свої умови, які дуже сильно відрізняються і тому варто спробувати проаналізувати ситуацію на будівельному ринку нашої Рівненської області.

Якісь будівельні роботи виконуються, пункти продажу нерухомості і ріелторські контори поновили свою роботу. Але за даними місцевих забудовників та ріелторів, продати хоч щось – ну дуже важко. Пропозицій на ринку багато, а от з покупцями – ну просто біда. Така ситуація зрозуміла, військовий час – не краща пора для купівлі нерухомості. По-друге, ціни. З одного боку стрімко зростає вартість пального, а воно дуже потрібне на будівництві, і, звісно, забудовники не зацікавленні спускати ціни на квадратні метри. Також падає рівень доходів громадян , а якщо до цього додати біженців з нашого регіону, які від’їхали за кордон і витрачають там долари та євро (далеко не всім тим, хто місяцями живе в Європі, вистачає грошей, які виділяють тамтешні уряди), то дивуватись відсутності попиту на нерухомість важко. Хоча, звісно, є й винятки з цього правила.

Особливістю вітчизняного будівельного ринку є те, що майже ніколи він не працював власними коштами або за банківські кредити. Тобто, щоб збудувати багатоповерхівку потрібно на стадії «проєкту» або «котловану» продати частину майбутніх квадратних метрів і продовжувати цей процес під час усього будівництва. Це означає, що покупці фінансують свої майбутні квартири та комерційні площі. Таким чином, за відсутністю продажів забудовники не зможуть продовжувати будівельні роботи… Вихід з цього замкненого кола тільки один – до поновлення платоспроможного попиту на нерухомість галузь повинна підтримати держава. Як? Варіантів безліч і проєктів вистачає. Наприклад, викуповувати в девелоперів готові квартири і роздавати їх переселенцям. Однак, для цього в держави звідкись повинні ці кошти з’явитись. При цьому суми фігурують немалі. Бюджет в нас і до війни був дефіцитним, а зараз… Є надія, що мільярди доларів та євро дадуть наші західні партнери. Надія є, а грошей поки що немає. Чи з’являться вони найближчим часом – питання дискусійне. Добре, якщо дадуть, а що станеться, якщо дадуть лише тим регіонам, де є зруйноване житло, а до таких Рівненщина не належить.

Якщо не буде зовнішніх вливань, ситуація на обласному ринку нерухомості буде виглядати за схемою 90-х років минулого сторіччя. Тоді навіть готовий на 90-95?% будинок було дуже проблематично добудувати. Не було грошей. В такій ситуації були роки, коли в обласному центрі взагалі не вводилось в експлуатацію житло, а в Рівному є деякі об’єкти, щоправда не житлові, які стоять недобудованими з вісімдесятих років минулого століття. Наскільки сценарій «мертвого сезону», який може розтягнутися на роки, є реальним – сьогодні сказати важко, адже попит на квадратні метри напряму залежить від рівня реальних доходів населення, а він сьогодні суттєво впав. І яким тугим буде гаманець потенційного покупця нерухомості за кілька місяців, сьогодні не скаже ніхто.

02.06.2022Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 02.06.2022p. 
На головну сторінку