Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1072 від 17.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кулінарні прийоми, які допоможуть отримати максимум користі від фруктів і овочів

Кулінарні прийоми, які допоможуть отримати максимум користі від фруктів і овочів

Включаючи в свій раціон фрукти і овочі, варто переконатися, що ви отримуєте від них максимум користі. Те, як вони приготовлені, може мати велике значення, адже часто теплова обробка здатна позбавити деякі продукти цінних поживних речовин. Давайте розбиратися, які кулінарні прийоми допоможуть максимально зберегти поживну цінність.

Сирий часник

Сирий часник є відмінним джерелом селену – цінного антиоксиданту, що допомагає контро­лювати високий кров’яний тиск, а також зменшує ймовірність розвитку деяких видів раку. Ви можете додавати його у вегетаріанське печеня, запіканки або томатний соус для пасти, але максимум поживних речовин ви отримаєте, якщо будете їсти його сирим або додавати в страви в самому кінці приготування, а також безпосередньо перед подачею.

Томатний соус

Приготовані помідори містять достатню кількість лікопіну – природної хімічної речовини, яка знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Паста з додаванням насиченого томатного соусу – це класика, яка смачна і корисна.

Приготовлена морква

Цей популярний овоч містить натуральні хімічні речовини, звані каротиноїдами. Саме вони надають моркві помаранчевий колір, а також допомагають захистити наші очі і знижують ризик виникнення деяких видів раку. Як і у випадку з лікопіном в томатах, теплова обробка свіжої моркви полегшує процес засвоєння каротиноїдів організмом. Тому, щоб отримати максимальну користь, готуйте овоч на пару, запікайте або злегка обсмажуйте.

Парова броколі

Якщо ви вважаєте, що сира броколі жорстка і несмачна, короткочасна теплова обробка допоможе її пом’якшити, не позбавляючи при цьому багатьох поживних речовин. На відміну від варіння або обсмажування в олії, приготування на пару дозволяє зберегти більшу частину корисного з’єднання, званого глюкозинолатом, що надає капусті виразний аромат і пригнічує ріст ракових клітин.

Використовуйте тиск при приготуванні грибів

Крім унікального смаку, гриби містять велику кількість клітковини і антиоксидантів, а також малу кількість калорій. Деякі з них можна вживати сирими, додаючи в салати, наприклад, печериці або гливи. Якщо ж ви віддаєте перевагу текстурі варених грибів, приготуйте їх на пару або в скороварці. Швидке приготування під тиском може збільшити кількість антиоксидантів у деяких видах грибів.

Запечена солодка картопля

Батат багатий клітковиною, вітамінами А і С, а також кальцієм і магнієм, які сприяють зміцненню і здоров’ю кісток. Але те, як ви готуєте солодку картоплю, може істотно змінити вміст крохмалю і цукру в продукті. Кращий спосіб приготування батата – запекти його разом зі шкіркою. Але тільки не використовуйте при цьому олію!

Спосіб приготування має значення

Коли ви варите овочі, вода і висока температура позбавляють продукти деяких поживних речовин і вітамінів, в той час як запікання, швидке приготування в мікрохвильовій печі або тушкування допомагають зберегти більшість з них.

17.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2022p. 
На головну сторінку