Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1073 від 23.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Особливості культурної спадщини Рівненського Полісся презентували в національному музеї у Пирогові

Особливості культурної спадщини Рівненського Полісся презентували в національному музеї у Пирогові

Культурні традиції Рівненського Полісся упродовж двох днів демонстрували у Національному музеї народної архітектури та побуту України.

Під час презентації глядачів знайомили з туристичними «родзинками» області: архаїчним обрядом «Водіння Куста» від родин Чудіновичів та Ковальчуків, які є носіями звичаю, геометричною вишивкою, поліським серпанком, виготовленням виробів із бурштину. Свої вироби показували заслужена майстриня народної творчості України Ніна Рабчевська, майстриня художньої вишивки Юлія Гончарова, майстер виробів із бурштину Ярослав Рачковський.

Подія відбулася в рамках державної програми «Мандруй Україною» завдяки Державному агентству розвитку туризму України, Національному музею народної архітектури та побуту України, КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості», за підтримки управління культури та туризму Рівненської ОДА.

«Щиро Вами пишаюся, тому що єднання людини та природи і наші традиції стануть на заваді усім ворогам», – зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Директор Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Повякель закцентувала увагу на тому, що всі представлені вироби, традиції, звичаї, колоритна мова є яскравим свідченням того, що ми – українці.

«Рівненська культура не живе у скринях, не зберігається там, її завжди демонструють, популяризують і вшановують. Все, що ми несемо, ми несемо з гордістю, з дбайливим ставленням і передаємо всю цю унікальність у спадок», – пояснила начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

«Ворог, коли заходить на територію України, нищить інфраструктуру, храми, школи, убиває наших дітей... Але йому не до снаги перерізати оту пуповину, яка живить із нашої землі нас, нашу спадщину, нашу свідомість, наш менталітет», – резюмувала директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР Ірина Баковецька.

23.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2022p. 
На головну сторінку