№1084 від 08.09.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Особливо вона буде корисна літнім, у яких знижений апетит.
Втрата апетиту у літніх може бути пов’язана з:
прийомом деяких лікарських препаратів,
депресія,
погіршенням настрою,
втратою інтересу до життя,
порушенням чутливості до запахів і смаку їжі.
Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один з чотирьох смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий.
Тим часом, зниження апетиту вважається однією з причин небезпечної і частої патології в літньому віці – синдрому мальнутриції.
Недостатність харчування або синдром мальнутріціі є небезпечною патологією, до якої схильні люди старше 65 років. Вона призводить до зниження м’язової маси тіла і руйнування кісткової тканини, тягне за собою когнітивні порушення, погіршує якість життя людини, знижує рівень її фізичної активності, уповільнює швидкість відновлення після перенесених хвороб.
А гірчиця, якщо її регулярно додавати в їжу, допомагає підвищити апетит і не допустити можливих проблем. Як і інші гострі і пряні спеції, вона подразнює слизову ротової порожнини і шлунку, стимулюючи слиновиділення і секрецію шлункового соку – в результаті поліпшується апетит і травлення в цілому.
Лікарі назвали ще 4 корисних властивості гірчиці:
має протизапальну дію,
має антиоксидантний ефект,
зміцнює імунітет,
уповільнює утворення каменів в жовчному міхурі.
Кому не можна їсти гірчицю?
Спеціалісти попереджають, що цю спецію, як і інші гострі приправи, треба вживати в помірній кількості. І не тільки в літньому віці.
Однак, є і деякі протипоказання.
Від гострої і пряної їжі краще відмовитися тим, у кого є:
захворювання шлунково-кишкового тракту,
алергія,
зайва вага.
6 причин їсти гостру їжу кожен день
У любителів пекучої і пряної їжі є пристойна кількість бонусів для здоров’я. Ось лише деякі з них.
Поліпшити травлення.
Боротися з мікробами, що потрапляють в травний тракт разом з їжею. Це відбувається завдяки капсаїцину – особливій хімічній сполуці в рослинах, яка викликає характерне відчуття печіння в роті при вживанні гострих продуктів.
Заспокоїтися і поліпшити настрій. Гостра їжа підвищує в організмі рівні гормонів задоволення – вони заспокоюють, знижують стрес, притупляють біль.
Полегшувати перебіг ГРВІ. Гостра їжа сприяє очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів. Це знову все завдяки дратівній дії капсаїцину – він забезпечує розширення судин і приплив крові.
Поліпшити кровообіг і знизити тиск. Гостра їжа створює відчуття тепла, а розширення судин і виділення адреналіну призводять до зниження кров’яного тиску.
Схуднути. Завдяки капсаїцину прискорюється кровотік, поліпшується робота серцево-судинної системи, зайва рідина і токсини краще виводяться з організму. Головне, не пересолювати їжу – інакше надлишок солі в їжі переважить всі позитивні властивості гострих продуктів, зберігши воду в тілі у вигляді набряків.
08.09.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2022p. На головну сторінку |