Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1085 від 15.09.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Які десерти можна давати малюкам, а до яких краще не привчати з раннього віку?

Які десерти можна давати малюкам, а до яких краще не привчати з раннього віку?

Любов до солодощів закладена в дітях природою, адже багато видів десертів не тільки смачні, але і в якійсь мірі корисні, оскільки є джерелом швидких вуглеводів, що забезпечують приплив енергії, вкрай необхідної дітям. Однак у свідомості більшості батьків міцно зміцнилася думка, що солодке дітям їсти шкідливо. На думку лікарів, це не зовсім так. Як вважають педіатри, неправильне уявлення про шкоду солодощів пов’язано з тим, що багато хто не розуміє різниці між їх окремими видами.

Які солодощі і з якого віку можна давати дітям?

До однорічного віку дитина отримує всі необхідні поживні речовини, включаючи глюкозу, з молоком матері, трохи пізніше – з каш і пюре. Цього буває цілком достатньо для її нормального розвитку. Хоча вже після року лікарі дозволяють вводити в раціон дитини різні продукти, які містять швидкі вуглеводи.

Починати знайомити дитину з солодощами рекомендується з ягідно-фруктових мусів, потім поступово додавати в раціон невелику кількість варення, джему і повидла. Зрідка можна пригощати малюка шматочком зефіру, пастили або мармеладу, але при цьому важливо, щоб ці продукти не містили барвники. І лише після трьох років можна пропонувати дитині морозиво, тістечко, шматочок торта або цукерку.

Кількість солодкого, звичайно ж, має бути обмежена. Особливо важливо контролювати його прийом у дітей, схильних до надмірної ваги або мають якісь захворювання.

Які солодощі не можна давати дітям?

Дітям в ранньому віці не можна давати жувальні різновиди солодощів, цукерки або льодяники. По-перше, дитина може вдавитися, проковтнувши частування цілком, а по-друге, деякі види цукерок і шоколад можуть викликати у дітей алергію.

Шоколад також не можна давати до п’ятирічного віку, оскільки він містить багато жиру, дає велике навантаження на підшлункову залозу і може бути для дитини алергеном. У п’ять років можна спробувати дати її натуральний молочний шоколад.

Не можна привчати дитину їсти підсолоджену їжу. До неї виробляється звичка і вона буде погано їсти, наприклад, м’ясні страви. З цієї ж причини дітей шкідливо поїти промисловими соками, які, зазвичай, містять велику кількість цукру.

На думку педіатрів, солодощі не слід використовувати як заохочення. Краще пояснити малюкові, що їх їдять після основного приймання їжі.

15.09.2022



Рівне-Ракурс №10 від 15.09.2022p. 
На головну сторінку