Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1095 від 01.12.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Шість переваг вітаміну D для організму людини

Шість переваг вітаміну D для організму людини

За словами дієтолога Рахаф Аль бочі (Rahaf Al Bochi), вітамін D має ряд переваг.

«Вітамін D допомагає засвоювати кальцій і фосфор, що важливо для здоров’я кісток і зубів, – зазначила вона. – Вітамін D також відіграє роль у профілактиці таких захворювань, як хвороби серця та діабет 2 типу, знижуючи ризик депресії.»

Дізнаємося, що ця важлива поживна речовина може зробити для нашого фізичного та психічного благополуччя.

Допомагає у формуванні міцних кісток і зубів

Вітамін D життєво важливий для побудови і підтримки міцних, здорових кісток і зубів. Він робить це, сприяючи всмоктуванню кальцію і фосфору в кишечнику, що допомагає кісткам мінералізуватися, підвищуючи їх міцність і твердість.

Нестача вітаміну D може призвести до втрати зубів і зробити кістки крихкими і слабкими. Це може навіть призвести до рахіту у дітей та остеопорозу у людей похилого віку.

Він підтримує здоров’я серця

Вітамін D допомагає регулювати роботу серця і знижувати артеріальний тиск, тоді як дефіцит вітаміну D пов’язаний з проблемами з серцем, ригідністю артерій і високим кров’яним тиском.

І хоча недостатньо доказів, що підтверджують думку про те, що добавки з вітаміном D можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ), багато медичних експертів стверджують, що він знижує рівень холестерину в крові та високий кров’яний тиск, обидва з яких можуть сприяти розвитку серцево-судинних захворювань.

Може запобігти діабету 2 типу

Вітамін D може допомогти організму покращити чутливість до інсуліну, який є гормоном, який регулює рівень цукру в крові. Це може знизити ризик резистентності до інсуліну, що може призвести до діабету 2 типу. Численні дослідження, такі як одне, опубліковане в Biochemical Journal, також пов’язують дефіцит вітаміну D з розвитком діабету 2 типу.

Може перешкоджати поширенню раку

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, вітамін D може пригнічувати або уповільнювати прогресування деяких ракових пухлин. Це може бути пов’язано з його протизапальною дією або з тим, що він в змозі зупинити зростання кровоносних судин пухлини.

Метааналіз досліджень добавок вітаміну D та захворюваності та смертності від раку у 2019 році, опублікований в Annals of Oncology, показав, що, хоча вітамін D не знижує захворюваність на рак, він значно знижує смертність від раку на цілих 13 %.

У даному разі також хочеться звернути вашу увагу на одне дослідження, в якому повідомлялося про зв’язок між більш високим споживанням вітаміну A і інвазивним раком молочної залози, при цьому у випробовуваних ризик зростав на 28 %.

Люди з раком завжди повинні проконсультуватися зі своїм онкологом, перш ніж починати приймати будь-які добавки.

Може зменшити ризик розсіяного склерозу (мс)

Багато досліджень, проведених за останні роки, в тому числі одне, опубліковане в журналі Multiple Sclerosis and Related Disorders, показали, що люди, які отримують більше сонячного світла і вітаміну D зі свого раціону, мають менший ризик розвитку розсіяного склерозу, аутоімунного захворювання, що вражає центральну нервову систему. Як зазначає Національний інститут охорони здоров’я США, люди, які живуть у більш жарких і сонячних країнах, рідко розвивають цю хворобу в порівнянні з тими, хто живе в більш прохолодних і хмарних державах.

Деякі експерти припускають, що добавки з вітаміном D можуть знизити ризик розвитку захворювання або поліпшити симптоми, пов’язані з розсіяним склерозом, як стверджується в статті 2021 року, опублікованій в Annals of Agriculture and Environmental Medicine. Однак потрібно більше доказів, щоб бути впевненими в перевагах.

Може знизити ризик депресії

Існує все більше доказів того, що вітамін D може бути важливим інструментом для підтримання психічного благополуччя. У 2020 році систематичний огляд та метааналіз, опубліковані в журналі Depression and Anxiety, порівняли вплив добавки вітаміну D та плацебо на тисячі учасників із «негативними емоціями». Вчені виявили, що добавки вітаміну D покращують настрій пацієнтів з великим депресивним розладом.

Однак огляд 2021 року в Journal of Clinical Medicine, який вивчав використання вітаміну D у здорових дорослих, не знайшов послідовних доказів, що підтверджують використання вітаміну D у боротьбі з іншими проблемами психічного здоров’я. Фахівці також відзначили, що в деяких дослідженнях рекомендувалася фізична активність на додаток до добавок або рекомендувалися харчові джерела вітаміну D.

Таким чином, хоча можна з обережністю стверджувати, що вітамін D в змозі покращувати настрій, особливо у людей з депресією, вченим необхідно провести додаткові дослідження того, як він це робить і як його слід поєднувати з іншими методами підтримки психічного здоров’я.

01.12.2022



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2022p. 
На головну сторінку