Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1100 від 12.01.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Як отримати “Доступні ліки” під час воєнного стану?

За програмою “Доступні ліки” пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Розповідаємо, як скористатися програмою.

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків незалежно від форми рецепта.

Нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон у вигляді СМС.

Радимо, перед тим як йти в аптеку, зателефонувати й уточнити, чи є в наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас.

Як знайти аптеку, що відпускає «Доступні ліки»?

Знайти аптеку з «доступними ліками» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів – безоплатні.

Аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Також шукати аптеку з «доступними ліками» можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів» .

Нагадуємо, що для забезпечення доступу пацієнтів до життєво важливих ліків, лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

Яку інформацію повинні містити рецепти за програмою «Доступні ліки»?

Рецепт може бути паперовим або електронним.

У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ****-****-* ***-****. Код підтвердження: ****» – ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар може виписати паперовий рецепт.

Паперовий рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» виписується на формі рецептурного бланка №1.

Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.

У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою.

Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), не більше трьох найменувань на один рецепт.

Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць.

12.01.2023



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2023p. 
На головну сторінку