Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1104 від 09.02.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#кладовищае,дерева

На кладовищах ріжуть дерева?

На кладовищах ріжуть дерева?

Останнім часом почали з’являтись публікації в місцевих інтернет-виданнях про те, що на території кладовища Грабник, що знаходиться в обласному центрі, зрізають дерева і дерева ці, нібито, здорові… Для того, щоб розібратись в цьому питанні, автор попросив про інтерв’ю у керівника Рівненського комунального підприємства «Спецкомбінат – ритуальна служба» Миколи Володька. Він погодився і ми зустрілись.

– Миколо Миколайовичу, скажіть, чи взагалі займається ваше підприємство знесенням дерев?

– «Спецкомбінат» виконує свою статутну роботу. Одним із наших завдань є утримання десяти міських кладовищ та одного меморіального комплексу. Звісно, на їх території ростуть дерева. До речі, загальна площа місць поховання, які обслуговує наш «Спецкомбінат», сягає 90 гектарів. Зрозуміло, що дерева, як і всі рослини, мають свій вік життя. З часом їх потрібно підрізати або спилювати. Це нормально. Хочу сказати, що зносили дерева на кладовищі завжди. Так, наприклад, у 2020 році було знесено 81 дерево, у 2021 – 30, в минулому 2022 році – 66, і вже за перший місяць нового 2023 року – 41 дерево. Багато людей думає, що «Спецкомбінат» може щось робити на власний розсуд. Це не так. Ми керуємось досить жорсткими нормативними актами. Візьмемо для прикладу кладовище Грабник. До нашого підприємства надійшов лист від старости церкви Святого Стефана, яка розташована на території кладовища. На будівлю храму під час буревію впав величезний шмат старого дерева. Враховуючи небезпеку для людей та споруд наявних на території кладовища Грабник, нас попросили знести старі дерева. Після отримання листа ми створили комісію і вивчили це питання та підготували дефектний акт, в якому вказали, що дерева дійсно старі, покриті омелою і є ризик того, що вони впадуть, пошкодять надмогильні споруди і навіть можуть постраждати люди. Свої висновки ми відправили в Департамент інфраструктури та благоустрою Рівного. Там підтвердили стан дерев на кладовищі Грабник і видали наказ на їх знесення. Лише після того ми почали роботи зі знесення старих дерев на кладовищі Грабник.

– Наскільки знесення дерев складний вид робіт?

– Це складна робота. Скажу навіть більше – доволі небезпечна. Дерева старі і часто гнилі, і з ними працювати не дуже безпечно. На окремі роботи ми наймаємо спеціально підготовлених фахівців –арбористів, які вміють працювати з аварійними деревами на висоті.

– А коли краще всього підрізати та зрізати дерева?

– Теоретично підрізати дерева можна цілий рік, але вважається, що найкращим часом для різки дерев є осінньо-зимовий період.

– Розкажіть про плани вашого підприємства на осінньо-зимовий період 2022-2023 рік.

–Ми зрізаємо дерева на старій площадці кладовища Новий Двір по вулиці Приозерна, на Тиннівському кладовищі знесли старі тополі та липи. На Дубенському кладовищі спиляли старі клени. Про роботи на кладовищі Грабник я вже розповів. Велику роботу ми провели з наведення ладу з деревами на нашому меморіальному комплексі в Сосонках.

– А куди йде деревина, яка з’являється після підрізання та спилювання дерев?

– З гілок ми робимо щепу, в нас є потрібне устаткування,а потім використовуємо для опалення. На нашому підприємстві є три твердопаливні котли. Що стосується дерев, то ми ріжемо їх на дрова і так само використовуємо для опалення приміщень нашого підприємства. Тим самим ми не використовуємо газ.

09.02.2023Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2023p. 
На головну сторінку