№1107 від 23.02.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Небажано позбавлятися від печії за допомогою молока і соди. Про це розповіли гастроентерологи.
Крім того, фахівці нагадують, що цей метод протипоказаний людям з непереносимістю лактози – молочного цукру.
Як зазначають гастроентерологи, другий за популярністю рецепт – вода з содою – також є небажаним.
Як і у випадку з молоком, позитивний ефект тут тримається недовго. При контакті з содою в шлунку виробляється вуглекислий газ. Орган збільшується в розмірі, а печія повертається. Часте вживання соди також небезпечне порушенням водно-сольового балансу в організмі, – зазначили фахівці.
Однією з причин появи дискомфорту є вживання деяких продуктів, а саме:
цитрусових – апельсини, лимони, грейпфрути містять велику кількість органічних кислот, що стимулюють травлення;
кави, шоколаду – кофеїн провокує надмірне виділення шлункового соку;
помідорів – органічні кислоти, що знаходяться в них (нехай і в малій кількості, особливо в солодких сортах) стимулюють травлення;
м’ясного бульйону – чим він жирніший і наваристий, тим більше кислим стає шлункове середовище;
бобових – вони провокують метеоризм і здуття живота, у результаті виділяється вуглекислота, що сприяє появі печії;
гострих соусів і спецій – звичайно, перець частково сприяє схуднення, але при цьому дратує слизову оболонку шлунка, стимулюючи утворення шлункового соку;
жирних та смажених страв – важка їжа надовго залишається у шлунку, для переробки картоплі фрі, шашликів, гамбургерів, стейків йому потрібна велика кількість травного соку та жовчі, через що і з’являється печія;
солодкого та борошняного, особливо свіжої випічки – булочки небезпечні не лише для вашої талії, а й травлення;
пива, квасу, газованих напоїв – як і пиріжки, такі рідини провокують бродіння у шлунку;
алкоголю – спиртні напої (особливо червоні вина) подразнюють слизову оболонку стравоходу та підвищують його чутливість до кислоти, що і є причиною печії;
надто гарячих супів, крижаних лимонадів чи морозива – такі продукти можуть не лише травмувати стравохід, а й надовго «застрягти» у шлунку, викликати печію.
Тим, хто знає про свою схильність до печії, ці продукти краще не вживати зовсім або скоротити порцію. Безумовно, від неї не застрахований ніхто: навіть абсолютно здорова людина після рясного суботнього застілля може відчути дискомфорт у шлунку. Однак якщо напади стали повторюватися все частіше, погане самопочуття виникає від часточки апельсина або ковтка червоного вина, це серйозний привід для візиту до гастроентеролога.
23.02.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 23.02.2023p. На головну сторінку |