Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1107 від 23.02.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Пожежа у стравоході: чому печію не можна лікувати молоком та содою?

Небажано позбавлятися від печії за допомогою молока і соди. Про це розповіли гастроентерологи.

Для зняття симптомів часто радять пити молоко. Дійсно, цей напій допомагає змити кислоту зі стінок стравоходу і заспокоїти слизову шлунку. Однак молоко саме стимулює вироблення шлункового соку – полегшення може швидко змінитися новим нападом печіння.

Крім того, фахівці нагадують, що цей метод протипоказаний людям з непереносимістю лактози – молочного цукру.

Як зазначають гастроентерологи, другий за популярністю рецепт – вода з содою – також є небажаним.

Як і у випадку з молоком, позитивний ефект тут тримається недовго. При контакті з содою в шлунку виробляється вуглекислий газ. Орган збільшується в розмірі, а печія повертається. Часте вживання соди також небезпечне порушенням водно-сольового балансу в організмі, – зазначили фахівці.

Однією з причин появи дискомфорту є вживання деяких продуктів, а саме:

цитрусових – апельсини, лимони, грейпфрути містять велику кількість органічних кислот, що стимулюють травлення;

кави, шоколаду – кофеїн провокує надмірне виділення шлункового соку;

помідорів – органічні кислоти, що знаходяться в них (нехай і в малій кількості, особливо в солодких сортах) стимулюють травлення;

м’ясного бульйону – чим він жирніший і наваристий, тим більше кислим стає шлункове середовище;

бобових – вони провокують метеоризм і здуття живота, у результаті виділяється вуглекислота, що сприяє появі печії;

гострих соусів і спецій – звичайно, перець частково сприяє схуднення, але при цьому дратує слизову оболонку шлунка, стимулюючи утворення шлункового соку;

жирних та смажених страв – важка їжа надовго залишається у шлунку, для переробки картоплі фрі, шашликів, гамбургерів, стейків йому потрібна велика кількість травного соку та жовчі, через що і з’являється печія;

солодкого та борошняного, особливо свіжої випічки – булочки небезпечні не лише для вашої талії, а й травлення;

пива, квасу, газованих напоїв – як і пиріжки, такі рідини провокують бродіння у шлунку;

алкоголю – спиртні напої (особливо червоні вина) подразнюють слизову оболонку стравоходу та підвищують його чутливість до кислоти, що і є причиною печії;

надто гарячих супів, крижаних лимонадів чи морозива – такі продукти можуть не лише травмувати стравохід, а й надовго «застрягти» у шлунку, викликати печію.

Тим, хто знає про свою схильність до печії, ці продукти краще не вживати зовсім або скоротити порцію. Безумовно, від неї не застрахований ніхто: навіть абсолютно здорова людина після рясного суботнього застілля може відчути дискомфорт у шлунку. Однак якщо напади стали повторюватися все частіше, погане самопочуття виникає від часточки апельсина або ковтка червоного вина, це серйозний привід для візиту до гастроентеролога.

23.02.2023



Рівне-Ракурс №10 від 23.02.2023p. 
На головну сторінку