Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1107 від 23.02.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як отримати безоплатні ліки при цукровому діабеті?

Цукровий діабет ІІ типу – це комплексне хронічне захворювання яке виникає, коли організм не може виробляти достатню кількість інсуліну або ефективно використовувати його. Люди з діабетом ІІ типу потребують лікування щоб контролювати рівень інсуліну та цукру в крові.

В Україні ліки проти діабету ІІ типу включені в програму “Доступні ліки”. Тобто їх можна отримати безоплатно або з частковою доплатою. Вартість препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Всього до програми “Доступні ліки” включено 53 торгові назви препаратів проти діабету. Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Декларація не обов’язкова на час воєнного стану. Українці можуть звернутися до будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра в закладі з договором із НСЗУ.

Лікар випише електронний або паперовий рецепт на основі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.

Пам’ятайте: термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування. Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

23.02.2023



Рівне-Ракурс №10 від 23.02.2023p. 
На головну сторінку