Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1108 від 02.03.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Не обов’язково витрачати гроші: безкоштовні добрива, які є у кожному домі

Не обов’язково витрачати гроші: безкоштовні добрива, які є у кожному домі

Щоб підгодувати рослини, зовсім не обов’язково бігти в магазин. Фахівці назвали шість добрив, які можна приготувати власноруч.

Деревний попіл

Застосовується в сухому і розведеному вигляді. Для приготування настою відро наповнюють на 1/10 золою і до верху заливають гарячою водою. Потім настоюють 2 доби, проціджують і використовують.

У сухому вигляді золу застосовують, наприклад, для опудрення полуниці після цвітіння. Також жменю сухої золи додають в лунки під час посадки перцю, картоплі, помідорів та інших культур.

Яєчна шкаралупа

Краще засвоюється в рідкому вигляді. Для приготування настою використовують приблизно 100 г подрібненої шкаралупи, заливають її 1 л окропу, накривають кришкою і залишають на тиждень. Перед застосуванням настій розводять водою (1: 3).

Старий хліб

Використовують як стимулятор росту у вигляді настою. Для приготування беремо 2/3 хліба, заливаємо теплою водою, кладемо зверху будь-який важкий вантаж і залишаємо в темному місці на тиждень. Перед застосуванням ретельно перемішуємо і розводимо водою (1:3). Використовуємо в період росту, під час цвітіння і плодоношення.

Картопляний відвар

Після варіння картоплі в мундирах не поспішайте виливати воду, вона стане в нагоді для підгодівлі кімнатних рослин, розсади і городніх культур. Злийте її в окрему ємність, дайте охолонути і використовуйте з розрахунку 500 мл на 1 кв. м.

Спитий чай

Висушене чайне листя можна використовувати для поліпшення якості ґрунту або зробити з нього підгодівлю для розсади. Для приготування беремо 2 ч. л. сухого листя, заливаємо його 500 мл води і настоюємо 2 дні. Потім проціджуємо настій і підгодовуємо розсаду: по 1 ст. л. під кожен сіянець.

Цибулиння

Це просто скарб для дачника. Воно вбиває патогенну мікрофлору, підгодовує рослину мікроелементами, стимулює ріст рослин, підвищує імунітет рослин до хвороб і шкідників. Для підгодівлі рослин хороший розчин 10 г цибулиння і 5 л окропу.

02.03.2023



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2023p. 
На головну сторінку