Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1111 від 23.03.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Весняна сила бруньки

Весняна сила бруньки

Проходячи навесні повз дерева та чагарники, які ще не розпустилися, більшість людей навіть не підозрює, що саме зараз бруньки мають феноменальний цілющий заряд і їхній оздоровчий ефект у кілька разів вищий, ніж у молодого листя. Але цей період – цілющої дії бруньки – триває всього кілька днів. Тому важливо встигнути скористатися цим часом, аби поповнити свою домашню аптечку маленькими «живчиками», які містять у собі весь потенціал сили дерева.

Наприклад, подрібнені свіжі бруньки липи застосовують зовнішньо як болезаспокійливий, протизапальний і пом’якшувальний засіб у разі опіків, фурункулів, наривів, виразок на шкірі. Крім того, їх маринують і готують із них салати. Бруньки осики помічні за лихоманки, проносів, ревматизму, подагри, інфекційних захворювань. Для цього з них готують такий відвар: 1 ст. л. бруньок залити 1 склянкою окропу, кип’ятити протягом години, відстояти, переціди й пити по 1-2 ст. л. тричі на день. З осикових бруньок готують також мазь, якою змащують опіки й геморойні шишки. Для приготування мазі 1 ст. л. висушених і розтертих на порошок бруньок просіяти через дрібне сито й змішати зі 100 мл соняшникової олії.

Відвар бруньок сосни використовують як відхаркувальний, жовчогінний, сечогінний засіб, а також для поліпшення крові, за бронхітів, ревматизму та водянки.

Чудовим очисним засобом є бруньки червоної та чорної смородини. Вони сприяють потовиділенню, мають сечогінні та жовчогінні властивості. З бруньок чорної смородини готують вітамінний чай, який заварюють із розрахунку: 1 ч. л. висушеної сировини на 1 склянку окропу, настоювати 20 хв, перецідити. Для отримання оздоровчого ефекту бажано пити такий чай по 1 склянці 2-3 рази на день.

Тополині бруньки мають яскраво виражену бактерицидну, жарознижувальну та заспокійливу дію. Настоянку бруньок чорної тополі (осокора) п’ють у разі болю в шлунку, ревматизму. Для її приготування потрібно 1 ст. л. сировини залити 100 мл спирту, настояти 8-10 діб у теплому місці, перецідити. Приймати по 15-20 крапель тричі на день.

23.03.2023



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2023p. 
На головну сторінку