Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1114 від 13.04.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Який фрукт найбільше знижує рівень холестерину: дослідження вчених

Який фрукт найбільше знижує рівень холестерину: дослідження вчених

Надлишок холестерину в організмі може призвести до небезпечних наслідків: закупорки артерій і ризику серцево-судинних захворювань. Часто причина високого холестерину – неправильне харчування з надлишком жирів. Згідно з недавнім дослідженням, підтримувати рівень холестерину в нормі допомагають яблука, завдяки вмісту в них пектину.

Чим небезпечний холестерин?

Холестерин поділяється на два типи: ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності, «поганий» холестерин) і ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності, «хороший» холестерин). Якщо в організмі забагато «поганого» холестерину, він осідає на стінках судин, через що вони звужуються. Коли це відбувається, кров гірше надходить до серця, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Чим вищий холестерин, тим більше запалення в організмі. На такому запаленні може вирости пухлина, будь-які новоутворення, як доброякісні, так і злоякісні.

Який фрукт знижує рівень холестерину?

Оскільки часто причиною високого рівня «поганого» холестерину стає неправильне харчування, лікарі рекомендують міняти дієту і спосіб життя. У раціон необхідно додати велику кількість клітковини. Потрапляючи в організм, вона виводить холестерин до того, як він опиниться в кровотоці, не даючи йому створити відкладення.

У 100 г яблука міститься 2,5 г клітковини: найбільше харчових волокон зосереджено в шкірці, тому яблука краще не чистити.

Яблука мають низький глікемічний індекс і водночас містять клітковину. Чим нижчий глікемічний індекс продуктів, тим менше підвищується інсулін в організмі. Чим нижчий інсулін, тим, відповідно, нижчий холестерин.

Дослідження Гарвардського університету доводить, що безліч різних продуктів знижують рівень холестерину завдяки високому вмісту клітковини, але саме яблука містять інгредієнт, який, має найкращі властивості зниження холестерину. Цей компонент – особливий тип розчинної клітковини, який називається пектин.

Пектин не тільки допомагає знизити рівень холестерину, але і регулює роботу кишечника, сприяючи виведенню токсинів з організму.

Клітковина і, зокрема, пектин містяться не тільки в яблуках. Завдяки високому вмісту цих елементів, рівень холестерину можуть знизити багато інших продуктів:

вівсянка;

ячмінь, бурий рис, кіноа та інші цільні злаки;

бобові;

баклажан;

горіх;

рослинні олії;

виноград, полуниця, цитрусові;

соя;

жирна риба.

Будь-яка груба і сира клітковина сприяє зниженню холестерину. Наприклад, це морква, капуста, зелень. При цьому організму не потрібно багато фруктів, одного яблука в день буде достатньо. Краще додати в раціон більше овочів.

13.04.2023



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2023p. 
На головну сторінку