Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1126 від 06.07.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Андрій Грухаль: «Діючий тариф покриває видатки водоканалу лише на 50 %»

Андрій Грухаль: «Діючий тариф покриває видатки водоканалу лише на 50 %»

Ситуація з тарифами на водопостачання та водовідведення починає нагадувати сюжет якогось фільму катастрофи. Вчергове його наш регулятор підняв з 1 липня і фактично заднім числом відмінив. До речі, останній раз тарифи на водопостачання та водовідведення (каналізацію) в Україні переглядали аж у 2021 році. Про те, як живе найбільше обласне комунальне підприємство Рівненщини РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», автор попросив розповісти виконуючого обов’язки директора підприємства Андрія Грухаля.

- Підприємство живе, працює. Щоденно наші бригади один, два, а то й три рази виїжджають на проведення ремонтних робіт. Проводимо необхідні роботи з підтримки в робочому стані нашого обладнання. Це теж не просто, бо, наприклад, у нас є насоси, які встановлені понад тридцять років тому. Звісно, за останні десять років була проведена велика робота з оновлення обладнання, але, звісно, все замінити не вдалось. Є і проблеми з нестачею працівників, адже багато наших робітників сьогодні служать у лавах ЗСУ. Та попри всі численні проблеми водоканал працює і працює нормально. Сьогодні – це головне .

- Який фінансовий стан підприємства?

- Жахливий. Діючий тариф, попри те, що рівень оплат за водопостачання та водовідведення становить 80-90 %, покриває лише половину витрат підприємства. Такої важкої ситуації я не пам’ятаю. Наведу лише один приклад – найбільшою статтею наших витрат є оплата за спожиту електрику. Якщо станом на 1 січня 2023 ми мали борг у 30 мільйонів гривень, що теж не мало, то вже 1 липня поточного року борг зріс до 56 мільйонів. А враховуючи те, що електрика в липні для підприємств зросте ще десь на 30 %, перспективи вийти на нормальний рівень оплат за електрику при нинішньому тарифі в нас немає. Не краща ситуація і з купівлею реагентів для знезараження питної води. В діючому тарифі була закладена їх «довоєнна» вартість – 10 тисяч гривень за тонну. Сьогодні ми купуємо реагенти по 40 тисяч гривень.

- Що ж робити?

- Тут є два шляхи. Або піднімати тарифи, що, звісно, нікому не хочеться, хоча на електроенергію населенню тариф був піднятий доволі суттєво. Або виділяти з державного бюджету дотації водоканалам на покриття збитків. Звісно, можливий і третій варіант – продавати електроенергію за пільговим тарифом. В будь-якому випадку, рішення повинен приймати Кабінет міністрів, оскільки водоканали – це стратегічні підприємства, робота яких має вкрай важливе значення для України. Ми ж повинні працювати і виконувати свою роботу – забезпечувати наших абонентів питною водою та надавати послуги з водовідведення. Що й робить колектив РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал».

06.07.2023Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2023p. 
На головну сторінку