Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1133 від 24.08.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

П’ять ознак здорового серця: переконайтеся, що воно працює як мотор

П’ять ознак здорового серця: переконайтеся, що воно працює як мотор

Одна з ознак здорового серця – відсутність хропіння і хороший сон. Лікарі-кардіологи назвали ознаки, що свідчать про здоров’я серцево-судинної системи.

Так, перша з ознак – це відсутність хропіння і хороший сон. Сильне хропіння вночі, за словами медиків, може бути зумовлене синдромом обструктивного апное сну, який, зі свого боку, може призвести до більш високого ризику підвищеного артеріального тиску і порушень серцевого ритму.

Нестача сну або поганий сон можуть бути ознаками нездорового серця й іноді призводять до серйозних серцевих захворювань, якщо вчасно не вжити заходів. За даними Американської кардіологічної асоціації, ваші шанси на погане серцево-судинне здоров’я збільшуються на 25 %, якщо ви спите менше шести годин на день. У разі синдрому обструктивного апное сну у вас на 200 % вищий ризик розвитку проблем із серцем порівняно з тими, у кого відсутня ця патологія, попередили фахівці.

Друга ознака, яку назвали кардіологи, – швидке відновлення серцевого ритму після навантажень. Вони зазначили, що у більшості дорослих людей нормальна частота серцевих скорочень у стані спокою становить від 60 до 100 ударів на хвилину. Найпростіший спосіб дізнатися, як швидко б’ється серце, – помацати пульс.

Також, за їх словами, однією з ознак, що свідчить про здоров’я серцево-судинної системи, є нормальний артеріальний тиск.

Для здорового серця характерний артеріальний тиск, нижчий за 120/80 мм рт. ст. Якщо ваш систолічний тиск становить 140 і вище або ваш діастолічний тиск сягає 90 і вище, то він вважається підвищеним. Постійно контролюйте свій кров’яний тиск - якщо він дуже часто буває вищим за норму, вам слід звернутися до лікаря для більш детального обстеження.

Також лікарі розповіли, що один із найпростіших способів дізнатися про здоров’я серця, – це визначити рівень енергії протягом дня.

Якщо ви часто відчуваєте втому або стомлюєтеся під час незначних фізичних навантажень, наприклад, прогулянка в сквері, похід по магазинах або підйом по сходах на 1-2 поверхи, то ваше серце ледве перекачує достатню кількість крові, щоб задовольнити всі потреби вашого тіла. З іншого боку, якщо ви піднімаєтеся на чотири сходових прольоти (приблизно 60 сходинок) за одну хвилину і менше, то ви і ваше серце перебуваєте в хорошій фізичній формі, – пояснили кардіологи.

Ще один показник здоров’я серцево-судинної системи – це рівень холестерину, який має бути в межах норми. Високий рівень певного холестерину може бути зумовлений генетичною схильністю або бути результатом нездорового способу життя. Зокрема, споживанням занадто великої кількості насичених жирів.

24.08.2023



Рівне-Ракурс №10 від 24.08.2023p. 
На головну сторінку