Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1173 від 09.06.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Досвід фінансової автономії закладів освіти: Рівненщина ділилася досвідом з громадами Волині, Львівщини та Тернопільщини

Досвід фінансової автономії закладів освіти: Рівненщина ділилася досвідом з громадами Волині, Львівщини та Тернопільщини

Протягом трьох днів представники ОМС з Волинської, Львівської та Тернопільської областей знайомилися із досвідом громад Рівненської області у напрямку запровадження фінансової автономії закладів освіти.

Відбулося це знайомство в рамках візиту з обміну досвідом, який організувала Програма U-LEAD. Учасники візиту відвідали Малолюбашанську, Зорянську та Березнівську громади.

«Метою візиту було ознайомити представників громад з інших областей з успішними практиками та вдалими рішеннями щодо управління сферою освіти та організації діяльності закладів освіти, зокрема щодо вирішення проблем та питань, які виникають щодо забезпечення фінансової автономії закладів освіти», – зазначив Руслан Сивий, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Рівненській області.

У Малолюбашанській громаді учасники візиту дізналися про особливості діяльності КУ «Централізована бухгалтерія з обслуговування закладів освіти». Саме таку форму бухгалтерського обслуговування обрала громада і в такий спосіб забезпечує виконання вимог законодавства щодо фінансової автономії закладів освіти. В цій комунальній установі кожен з бухгалтерів веде окремий напрямок.

Фахівці Зорянської громади розповіли про переваги від створення КУ «Центр фінансового та господарського обслуговування закладів освіти та культури» для бюджету громади, а також співпрацю Центру та закладів освіти. Особливість роботи цієї комунальної установи – за кожним закладом закріплено певного бухгалтера.

У Березнівській громаді йшлося про переваги та нюанси фінансової автономії закладів освіти, а також про винагороди, які стимулюють заклади освіти економити на енергоресурсах. В цій громаді обрали інший шлях – кожен навчальний заклад має власного бухгалтера, який і допомагає директору вирішувати усі фінансові питання.

Один із учасників візиту, заступник Куликівського селищного голови Микола Кожушко з Львівщини, поділився враженнями від поїздки на Рівненщину та зазначив, що після візиту у його громаді вже обговорюють кроки щодо впровадження фінансової автономії у закладах освіти.

Про плани щодо запровадження фінансової автономії після візиту, розповіла й заступник міського голови Підгаєцької міської ради Ірина Мирна з Тернопільщини.

09.06.2024



Рівне-Ракурс №10 від 09.06.2024p. 
На головну сторінку