Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1176 від 28.06.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

На Рівненщині тривають заходи з протидії поширенню ВІЛ-інфекції та туберкульозу

На Рівненщині тривають заходи з протидії поширенню ВІЛ-інфекції та туберкульозу

Всі ВІЛ-інфіковані люди можуть отримувати лікування, або антиретровірусну терапію, специфічну терапію одразу, як тільки в них підтвердили наявність ВІЛ-інфекції. Це вбереже їхнє життя, покращить його якість. Особлива увага – військові та внутрішньо переміщені особи.

Про це йшлося на засіданні обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна.

Так, за 5 місяців поточного року вперше були виявлені 86 осіб з ВІЛ-інфекцією, що на 10 осіб більше в порівнянні з відповідним періодом торік. Саме тому важливо лікарям приділяти увагу ранній та своєчасній діагностиці ВІЛ-інфекції.

«Під час воєнного стану важливо не втратити контроль та моніторинг щодо ситуації з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом. Лише повна консолідація та взаємодія з органами місцевої влади допоможе скоординувати роботу правильно. Люди, які приїжджають у громади зі сходу та бійці, які повертаються з фронту – це чутлива категорія, яка потребує першочергової уваги. Сімейні лікарі та вузькопрофільні лікарі повинні враховувати такі виклики. Окрім того, будемо залучати до координаційної ради і представників поліції», – сказав Сергій Подолін.

Нагадаємо, що ВІЛ-інфекція – це хронічне захворювання, при якому держава забезпечує безкоштовне обстеження та лікування.

«У кожної людини, яка тестується на ВІЛ, лікарі беруть дозвіл до чутливих даних і лише з дозволу пацієнта інший лікар може дізнатися про результат тестування . Тобто, пацієнту приходить код на телефон, він його говорить лікарю і лише тоді медик може дивитись результати тестування на ВІЛ», – зазначила директорка Обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Людмила Рибчук.

Також в.о медичного директора Інфекційної лікарні Наталія Стецій зазначила, що завдяки виїздам мобільних бригад у громади вдалося виявити 18 нових випадків захворювання на туберкульоз. І це якраз та чутлива категорія, яка перебувала у зоні бойових дій.

За підсумками засідання, учасникам наради було дане доручення посилити координацію та збільшити відсоток таких скринінгів, адже це напряму впливає на епідситуацію не лише області, а й усієї країни.

28.06.2024Сторінку підготовлено за матеріалами Рівненської ОДА



Рівне-Ракурс №10 від 28.06.2024p. 
На головну сторінку