Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1192 від 17.10.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Вейпи, «електронки» і здоров’я

Вейпи, «електронки» і здоров’я

Ефективність електронних сигарет як засобу для відмови від куріння не доведена, проте відомо, що вони становлять загрозу для здоров’я.

Результати всеукраїнського опитування дорослих свідчать, що понад 70% щоденних курців віком 18-29 років користуються електронними виробами для куріння: 37% респондентів вживають тютюнові вироби для електричного нагрівання, а 36% – електронні сигарети. Серед підлітків 13-15 років 40% хоча б раз вживали електронні сигарети, а близько 20% є теперішніми споживачами. Половина опитаних підлітків віком 15-16 років мали досвід куріння електронних сигарет, а кожен п’ятий (19%) вживав їх упродовж останніх 30 днів, – повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Яку «хімію» містять електронні сигарети?

Електронні сигарети – це пристрої, що створюють аерозоль через нагрівання рідини. Ці рідини можуть містити нікотин (встановлено випадки, що «безнікотинові» вироби теж містили нікотин), а також інші хімічні речовини. Основні інгредієнти рідин – пропіленгліколь та гліцерин – забезпечують смакові властивості й інтенсивне випаровування, але дослідження свідчать про їхню токсичність. Токоферол (вітамін Е) може викликати подразнення при вдиханні, а ацетальдегід і формальдегід є канцерогенами.

Шкідливі речовини, що містяться в рідинах для електронних сигарет

Акролеїн – гербіцид, який може викликати незворотне пошкодження легенів.

Діацетил – ароматична речовина, яка може призводити до захворювання легень – облітеруючого бронхіоліту, або «попкорнових легень».

Діетиленгліколь – токсична хімічна речовина, що використовується в антифризах і може викликати хвороби легень.

Нікель, олово, свинець – важкі метали, які також є у складі електронних сигарет.

Кадмій – токсичний метал, що викликає проблеми з диханням.

Бензол – хімічна речовина, що міститься у вихлопних газах автомобілів і може впливати на серцево-судинну й дихальну системи.

Електронні сигарети і захворювання

Попри те, що електронні сигарети є відносно новим продуктом, вже існують беззаперечні докази, що їхнє використання становить серйозний ризик для здоров’я. Відзначено кілька захворювань, пов’язаних із вживанням електронних сигарет:

EVALI (пошкодження легень, спричинене вейпінгом). У 2019 році в США зафіксовано спалах захворювання легень, пов’язаного зі вживанням електронних сигарет, зокрема з використанням ацетату вітаміну Е. Було зареєстровано близько 3000 випадків, з яких майже 70 закінчилися летально. 15% пацієнтів були молодшими за 18 років. Симптоми включали задишку, кашель, біль у грудях, лихоманку, діарею, блювоту, тахікардію.

Облітеруючий бронхіоліт – захворювання, що вражає дрібні дихальні шляхи, часто виникає внаслідок впливу діацетилу. Ця речовина використовується для надання аромату рідинам для електронних сигарет, а раніше її застосовували у виробництві попкорну, що й дало захворюванню другу назву «попкорнові легені».

Ліпоїдна пневмонія – захворювання, що розвивається через потрапляння в легені жирних речовин, зокрема олій, що містяться в рідинах для електронних сигарет. Це викликає запальну реакцію в легенях.

Первинний спонтанний пневмоторакс – гострий патологічний стан, за якого накопичується повітря в плевральній порожнині через розрив альвеол. Часто виникає у високих і худих чоловіків віком 20-40 років (які мали періоди інтенсивного росту у підлітковому віці). Куріння, зокрема й електронних сигарет, підвищує ризик цього захворювання у вказаній групі осіб.

17.10.2024



Рівне-Ракурс №10 від 17.10.2024p. 
На головну сторінку