Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1205 від 16.01.2025p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Запікаємо яйця в духовці

Запікаємо яйця в духовці

Яєчня та бовтанка, омлет і скрембл, фрітата й шакшука... Їсти яйця – завжди гарна ідея, адже в них багато білка, вітамінів і макроелементів – зокрема, наприклад, холіну, який сприятливо впливає на роботу нервової системи, і біотину, який стимулює вироблення колагену.

І, мабуть, найпростіший спосіб приготувати яйця – це зварити їх (а найнебезпечніший – відправити в мікрохвильовку прямо в шкаралупі). Але що, якщо ми скажемо, що духовка працює не гірше конфорки? Однак про все по черзі.

Чи можна приготувати яйця накруто в духовці?

Відповідь однозначна – так. Вони не будуть варитися, однак духовка виконає ту ж роботу, що й вода – приготує яйця, не пошкодивши шкаралупу. По суті, немає особливої різниці, як саме нагрівати яйця – оточуючи їх гарячим повітрям чи киплячою рідиною.

Чи є у духовки переваги?

І знову так: запікання яєць знижує ймовірність того, що навколо жовтка з’явиться зелене кільце – це відбувається, коли через агресивне кип’ятіння або надмірно тривале варіння сірка в білку з’єднується із залізом у жовтку й утворює сульфід заліза. Іншими словами, якщо ви дуже зайняті й можете не звернути увагу на сигнал таймера, то духовка стане відмінною альтернативою.

Є в неї ще два плюси – в ній можна приготувати одночасно велику кількість яєць. Крім того, вони не будуть стикатися, як це відбувається у воді, а, отже, не тріснуть. І, нарешті, багато господинь стверджують, що яйця, приготовані в духовці, простіше чистити, що дуже важливо, якщо вам, наприклад, належить готувати салати й закуски в промисловому масштабі.

Чи відрізняються запечені яйця за смаком від зварених накруто?

З певною часткою умовності можна сказати, що так: запікання надає білку більш однорідну й ніжну текстуру.

До речі, саме завдяки цьому білок так легко відділяється від мембрани, що з’єднує його зі шкаралупою.

Як запекти яйця в духовці? Зробити це дуже просто.

Покладіть яйця у форму для запікання, на деко з бортиками або решітку.

Розігрійте духовку до 180 градусів.

Запікайте яйця протягом 20 хвилин, витягніть їх і опустіть у миску з холодною водою.

Коли яйця охолонуть, почистіть їх, як зазвичай.

Не обов’язково дотримуватися саме цього алгоритму – можете пробувати інші способи. Наприклад, запікайте яйця 10 хвилин, а потім вимкніть духовку й дайте їм «дійти» – деякі кухарі стверджують, що так вони будуть менш сухими. Експерименти з різними схемами допоможуть знайти ту, яка підійде саме вам найкраще.

16.01.2025



Рівне-Ракурс №1205 від 16.01.2025p. 
На головну сторінку