Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №394 від 30.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Жовтяниця

Інфікована людина

Понад половину гепатитів, що реєструється у світі, припадає на гепатит “В”, який є вельми складною проблемою і водночас загрозою людству, переконана лікар-епідеміолог Рівненської міської СЕС Віра КРУЧОК. Вірусний гепатит “В” - важка інфекційна хвороба, яка вражає печінку та проявляється жовтяницею.

Вірус проникає в організм людини різними шляхами та найчастіше через кров, при введенні наркотичних речовин внутрівенно, також можливе зараження при переливанні крові, проведенні різних медичних маніпуляцій - ін’єкцій, заборі крові для досліджень. Нерідко вірус знаходить собі шлях при отриманні стоматологічної допомоги та косметологічних послуг: тату, пірсінг, манікюр-педікюр. А також при користуванні спільними засобами для гоління і, звісно ж, при незахищених статевих контактах. Є також ризик передачі вірусу від матері до плода, зазвичай зараження відбувається під час пологів або при грудному вигодовуванні дитини. Епідеміолог зазначає, що від моменту потрапляння вірусу в організм до появи перших ознак захворювання проходить деякий час - від шести тижнів до шести місяців. Ось саме тоді відбувається інтенсивне розмноження вірусу в організмі. Утім, через два-три тижні вірус уже можна виявити в крові інфікованої людини, яка себе на той час вважає цілком здоровою.

Хвороба має перебіг і з жовтяницею, і без неї. Першими ознаками є: втрата апетиту, слабкість, нудота, блювота, головний біль, біль у суглобах, ниючий біль у верхній частині живота та правому підребер’ї. Тижнів за три може потемніти сеча і знебарвитися випорожнення, пожовтіє шкіра та склери очей, збільшиться печінка. Щодо лікування, то воно тривале - чи не рік, супроводжується явищами та потребує лікарського нагляду й контролю лабораторних показників.

Про те, як уберегтися від гепатиту “В” - у наступному числі Ракурсу Здоров’я.

30.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2009p. 
На головну сторінку