Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сторінками минулого

“Історією однієї вулиці”

Про історію рівненських вулиць написано і відомо досить небагато. Тому зараз важко без тривалих пошуків вичерпно розповісти, які назви носили ті чи інші вулиці за всі часи свого існування. У минулому їхні назви обумовлювалися місцевими особливостями, певними характерними ознаками. Як правило, ці назви існували, доки не вичерпували свою сутність.

Відтак Рівненський обласний краєзнавчий музей розпочинає новий проект - цикл виставок однієї вулиці, який відкриває “Виставка вулиці Симона Петлюри” - одна із найстаріших у нашому місті.

Організатор виставки, завідувачка відділу краєзнавчого музею Галина ДАНИЛЬЧУК розповідає, що серію виставок розпочали саме з цієї вулиці через те, що вона багата на історичні події: “На вулиці Симона Петлюри багато старих будівель та пам’ятників”. Щоб зібрати повноцінну виставку, експонати для неї вишукували з усіх усюд, не обійшлося і без щедрих внесків корінних жителів вулиці Симона Петлюри.

Протягом всієї своєї історії вулиця шість разів змінювала назву. Тому для старожилів не буде дивиною почути її попередні назви: Аптекарська, Гоголівська, 13 дивізії, СС, Червоноармійська. На ній були розташовані і театр Зафрана, на місці Народного дому - російська та єврейська приватні гімназії, і один із найстаріших банків України початку двадцятого століття, і краєзнавчий музей.

Саме на цій вулиці було встановлено перший в Україні, та другий у світі пам’ятник головному отаманові армії УНР Симону Петлюрі. Також вулиця прославила себе багатьма цікавими подіями та відомими історичними постатями.

Наразі на виставці представлені сотні фотографій, документів, особистих речей та інших матеріалів, що розповідають про історію вулиці та її мешканців. Картини художників Віктора Гвоздинського та Миколи Годуна зображують вулицю Симона Петлюри як в минулому, так і в сьогоденні. Лише однією вулицею краєзнавці не обмежуватимуть свого проекту, говорять: “Далі буде”. Проте яку ж вулицю наступного разу демонструватимуть - ще не вирішили.

04.03.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку