Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №450 від 27.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проект

Проти радіації врятують саджанці порічок

Нещодавно жителі Володимиреччини вирішили реалізувати пілотний проект “Соціально-економічний розвиток районів Рівненської області, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи”, що фінансувався комітетом з ядерної безпеки Єврокомісії. Мета проекту проста: поліпшити життя сільських жителів, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Відтак, 26 308 саджанців яблуні, 33 646 смородини, 11 382 порічок, 18 480 агрусу та 287 000 полуниці було висаджено жителями району.

Саджанці, за умовами проекту, селяни отримали безкоштовно. Також “задарма” вони отримали і спеціальний садовий інструмент.

Вирощені у приватних господарствах врожаї, люди зможуть використовувати або для особистого споживання, або продавати. А місцеве плодопереробне підприємство ВАТ “ТНТ” зобов’язалося скуповувати у селян нереалізовані фрукти та ягоди.

Перший заступник голови облдержадміністації Анатолій ЮХИМЕНКО акцентував на тому, що для Рівненщини, яка серйозно постраждала від аварії на ЧАЕС, подібні проекти є напрочуд важливими. Також пан Юхименко висловив щиру вдячність усім, хто долучився до його реалізації: “Я надзвичайно радий, що місцем пілотного проекту стала саме Рівненщина та сподіваюсь, що такі проекти матимуть місце не тільки у Володимирецькому, а й у інших районах нашої області”.

Цей проект розпочато у 2008 році у Володимирецькому районі. Реалізовувався він на території сіл Половлі, Липне, Красносілля. Каноничі, Новаки, Зелене, Жовкині, Довговоля, Кідри, Лозки, Собіщиці, Дубівка, Озеро та селища міського типу Володимирець. Бюджет проекту становить 0,5 мільйона євро.

Алла БІДЮК

За гроші ПРООН піднімають села

Свого часу обласна державна адміністрація визначила Радивилівський район, як пілотний для включення до програми ПРООН, спрямованої на місцевий розвиток.

Рідківська сільська рада однією з першочергових проблем у соціальному напрямку визначила необхідність купівлі автобусу для підвезення дітей з віддаленого села Нова Митниця до Митницької школи.

Тепер, новий автобус “ГалАЗ”, обслуговує жителів сільради. Відповідно до умов фінансування проектів за цією програмою, на придбання автобуса 80 тисяч гривень виділили інституції ООН, близько 135 тисяч гривень - відділ освіти райдержадміністрації. Лише 7 тисяч гривень становлять власні кошти жителів сільради.

За словами сільського голови Любові ВОЙТИШИНОЇ, крім підвезення на відстань 5 кілометрів 25 дітей з Нової Митниці, планується здійснювати поїздки дітей на олімпіади, спортивні змагання, туристичні екскурсійні маршрути. А сільських жителів преміюватимуть поїздками за кращий стан сільських вулиць та дворів.

За програмою ПРООН також працює ще чотири сільські громади. Так, за напрямками капітального ремонту закладів охорони здоров’я облаштовують ФАПИ Добриводська та Жовтнева сільські ради, а лікарську амбулаторію - Іващуківська. Пріоритетом визначила енергозбереження у дитячому садку Дружбівська сільська рада.

27.05.2010Анатолій ТИМОШЕЙКО



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2010p. 
На головну сторінку