Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №454 від 24.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ритми-спогади

Рівненський джаз

…Якось одна з афіш джазового концерту запрошувала на зустріч з корифеями рівненського джазу, що дивувало професійних музикантів. Адже мовилося про людей, які за своїм віком аж ніяк не могли бути корифеями. Насправді ними є музиканти 50-70-х років XIX cтоліття, які безпосередньо брали участь у становленні й розвитку цього жанру на Рівненщині.

Приблизно так починають вступ до книги “Ритми рівненського джазу” її автори - Богдан СТОЛЯРЧУК та Олександр ГАЙДАБУРА - викладачі інституту мистецтв РДГУ кафедри музичного фольклору та кафедри духових і ударних інструментів відповідно.

Сучасні ж джазові музиканти є продовжувачами традицій, започаткованими їхніми попередниками.

Автори вдаються в історичний екскурс давньої минувшини міста Рівне - від музичних вечорів князів Любомирських, благодійних класів та студій при католицькому костьолі Св. Антонія, хору кругової управи, яка перебрала на себе функції забороненої польською владою “Просвіти” 1935 року, музичної школи, відкритої у 1939 році. Докладно зупиняються на повоєнних роках, коли у 1951 році в кінотеатрі “Партизан” почав грати інструментальний ансамбль: “Щовечора за 40 хвилин до початку сенсу оркестр починав грати різножанрову музику”. У той час популярним серед городян були міські клуби залізничників та комунальників... Про решту щемливо-хвилюючих моментів колишнього культурно-музичного життя прочитаєте самі та подивитеся на численних цікавих світлинах у літописі рівненського джазу.

Книжка “Ритми рівненського джазу” розрахована на любителів, шанувальників та виконавців джазу. Вона стане у нагоді студентам як навчальний посібник з курсу “Оркестрова література”. Видання про рівненський джаз належить до серії книг “Велика Волинь”.

24.06.2010Ольга ЯРОЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 24.06.2010p. 
На головну сторінку