Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №455 від 01.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дитяче дозвілля

САМ ВДОМА або віддам дитину в хороші руки

САМ ВДОМА або віддам дитину в хороші руки

Червень добіг свого завершення, а разом з ним закінчили свою роботу і літні навчальні табори, які діяли протягом місяця при рівненських школах. Тож зараз батьки маленьких школяриків мають черговий головний біль, який полягає у пошуку єдиної відповіді: де подіти своє кохане чадо ще на два місяці?

Підбираємо варіанти

І тут на допомогу розгубленим батькам прийдуть декілька варіантів. Першою і найкращою пропозицією є поїздка у село до родичів, звісно, якщо ви їх там маєте. Тільки уявіть собі: ліс, чисте повітря, озеро та свіжі ягоди - все чого душа забажає. Корисно, безпечно, ще й зекономите. На заваді може стати лише небажання вашої рідні подивитися за улюбленим внучатком, племінником тощо.

Якщо ж ні, у нагоді стануть послуги няні-гувернантки, яка пригляне за вашою дитиною, нагодує її, та головне - займеться освітою, аби за час літніх канікул ваше маленьке чудо не призабуло шкільний матеріал. Цей варіант підійде у тому випадку, коли ваші фінанси “не співають романси”.

Якщо ж жоден із двох вищезазначених варіантів не підходить, то книжку із конструктором ще ніхто не відміняв. Літо - чи не найкраща пора року для заохочення до читання. Придбайте вашій дитині книгу, про яку вона давно мріяла. Кілька днів матимете спокій. Звісно, малечу не примусиш цілими днями читати, до того ж це шкідливо і для очей.

Вигадайте домашнє завдання. Поки ви будете на роботі, нехай дитина займеться справою: зліпить казкового персонажа з пластиліну, зробить аплікацію батькам у подарунок чи побудує казкове містечко з картону. Не завадить придбати кілька нових мультфільмів. Самостійність - це та риса, яка сьогодні притаманна не усім, тож навчатися цьому потрібно ще змалку. Однак перед тим, як залишати дитину вдома наодинці, проведіть із нею попередній інструктаж: сірники - не іграшка, балкон - не майданчик для ігор тощо.

Збираємо у дорогу

У піонери вже давно не приймають, але ностальгічне словосполучення “піонерський табір” ще надовго залишиться у нашій пам’яті. Якщо вибратися у відпустку всією сім’єю не виходить, сьогодні, як і за часів нашого дитинства, чадо можна відвезти до табору. Звісно, за умови, що ви можете собі дозволити придбати путівку. Бо нині, скажемо відверто, таке задоволення не з дешевих. Але пільговиків і обдарованих дітлахів у табори приймають на особливих умовах, тому якщо ви розповісте про це своєму нащадку, у нього з’явиться стимул завзято гризти граніт науки у наступному навчальному році.

Окрім традиційних річки-озера-моря, туристичні агенції пропонують зробити з ваших чад справжніх “дітей природи”, які й коріння їстивного накопають, і вогнище прутиком розпалять.

Однак інколи дитина просто не хоче залишати рідної оселі. Боїться. Тому у першу самостійну подорож нехай поїде з другом або подругою. Це коштуватиме звичайно дорожче, але ваше чадо почуватиметься набагато впевненіше серед незнайомих людей.

Відпочиваємо на майбутнє

Найбільш вдалим варіантом для вас і вашої дитини, яка на літо залишиться у місті, стане відвідування спортивної секції чи гуртка поблизу дому.

Наприклад, Палац дітей та молоді, педагоги якого запевняють, що дитина тут не нудьгуватиме, працює цілий рік. У МПК “Текстильник” влітку діє близько 60 відсотків гуртків і творчих колективів. Є ще молодіжні театри, танцювальні колективи, де дитина при бажанні має можливість реалізувати себе.

Наразі у Рівному працює близько 28 підліткових клубів, у яких займаються більше 4 тисяч дітей та підлітків. Розташовані вони майже у кожному районі міста. Тож вибір перед батьками постає більш ніж широкий. Головне, відволікти дітей від комп’ютерних ігор, алкоголю, паління, наркотиків й сумнівних компаній, пропонуючи альтернативу.

Коли ж жоден із наведених вище варіантів вам не імпонує, то є лише один шлях: брати дитя з собою на роботу. І з нетерпінням чекати, коли ж нарешті прийде те жадане ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ.

01.07.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2010p. 
На головну сторінку