Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №456 від 08.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Загроза

За круглим столом

Компот поліомієліт не вбиває

Місяць-два тому у ЗМІ активно мовилося про те, що Росія заборонила ввіз на свою територію таджицьких сухофруктів, горіхів, східних солодощів тощо. А все через спалах поліомієліту. Увага! Навіть зварений із азійських абрикосів чи слив компот, які зібрали й висушили немитими руками, теж є заразним. Так само небажаними є й поїздки у Середню Азію.

Нині в Україні посилено контроль за пасажирами повітряних суден, що прибувають з ендемічних країн (Індія, Пакистан, Афганістан і Нігерія) та країн, де реєструються випадки захворювань на поліомієліт (Сенегал, Мавританія, Ангола, Малі, Чад, Сьєрра-Леоне, Гвінея, Ліберія, Буркіна-Фасо, Камерун, Таджикистан), з метою можливого виявлення хворих.

На засіданні чергового круглого столу в обласному центрі здоров’я також йш-л-ося про ймовірну загрозу таджицької інфекції і для Рівненської області (на фото). Одразу зазначимо, що це дитяча хвороба, позаяк на неї хворіють діти трьох-п’яти років. Ознаки та симптоми її вельми нагадують кишкові інфекції, якби не спинномозковий параліч, від якого вже ніщо не врятує.

- Поліомієліт - це гостре й тяжке інфекційне захворювання. Воно має високу смертність - до 10%, та ще більшу інвалідність. Через поліомієліт на все життя залишаються інвалідами до 40% перехворілих. Вони зовсім не можуть ходити або ще гірше - не в змозі навіть елементарно себе обслуговувати, - розповіла Зінаїда ЮРЧИШИНА, головний позаштатний дитячий інфекціоніст обласного УОЗ. - У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я поставила завдання про повну ліквідацію до 2000 року гострого поліомієліту (П), викликаного “диким” поліовірусом. Стратегією ліквідації поліомієліту було досягнення і підтримання високого рівня охоплення профілактичними щепленнями дитячого населення та проведення додаткових щеплень у національні дні імунізації. Створення ефективної системи епіднагляду за всіма випадками гострих в’ялих паралічів у дітей до 15 років. Відтак справді, зменшилась кількість країн, в яких спостерігається циркуляція “дикого” поліовірусу.

Джерелом інфекції є хвора людина та вірусоносій. Вірус виділяється в зовнішнє середовище з носоглотковим слизом, з випорожненнями. Механізм передачі - фекально-оральний, але можливий і повітряно-крапельний. Основними факторами передачі є харчові продукти і вода, рідше - повітря і побутові речі. Вхідними воротами інфекції є слизова оболонка носоглотки та кишечника. Хворіють здебільшого діти до 5 років. Інкубаційний період коливається від 3 до 30 днів. Залежно від того, в якій стадії настає одужання, розрізняють непаралітичні (інапарантну, абортивну, менінгіальну) і паралітичну форми поліомієліту. Паралітична форма поліомієліту є найтяжчою.

- Тим часом активні спалахи поліомієліту спостерігаються у Сенегалі, Мавританії, Анголі, Малі, Чаді, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Бур-кіна-Фасо і Камеруні, - каже Анатолій РЄЗНІКОВ, завідувач епідвідділу комунальної гігієни Рівненської обласної СЕС. - У 2002 році ВООЗ оголосила Європейський регіон, куди входить Україна, зоною вільною від поліомієліту, бо ми всі щеплені, починаючи з 1961 року.

У Таджикистані, який також входить в Європейський регіон, не було цієї хвороби з 1997 року. Вважають, що вірус завезли з Індії.

З моменту спалаху поліомієліту в Таджикистані виявлено понад 600 випадків підозрілих на паралітичний поліомієліт. Лабораторно підтверджено 210 випадків. Уже померло 34 особи. У тій країні нині проводиться вакцинальна кампанія за підтримки ЮНІСЕФ, ВООЗ, Єврокомісії. ЮНІСЕФ виділив 10 млн. доз французької моновалентної оральної вакцини на суму 1,1 млн. доларів.

- У Росії підтверджені чотири випадки захворювання на поліомієліт в осіб, які приїхали з Центральної Азії, Іркутська, Челябінська, Єкатеринбурга, - додала Інна ХОРОНЖЕВСЬКА, лікар-вірусолог обласної санстанції, яка нещодавно побувала у Москві у робочому відрядженні. Так ось, на щастя вірус поліомієліту за останні десятиріччя не мав мутацій, тому вакцина проти нього, створена в 50-х роках, актуальна та дієва і досі. Хоча повністю перешкодити проникненню вірусу, скажімо, в нашу область, неможливо, тому слід вакцинувати дітей відповідно до календаря щеплень, виконувати рекомендації лікарів та дотримуватися правил особистої гігієни. Адже охоплення щепленнями проти поліомієліту в Україні становить 80,6% при мінімальному порозі 95%. До слова, у Таджикистані на момент спалаху поліомієліту аналогічний показник був 86%.

08.07.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 08.07.2010p. 
На головну сторінку