Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №965 від 25.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Живи до ста!

Живи до ста!

Є для кого і заради чого!

Є серед нас ті, хто уособлює собою метафору «золоті руки». Є також ті, хто має невимовно чуйне серце і попри труднощі, що довелось пережити, бачить у людях лише добро. Є серед нас ті, хто змушує повірити – жити повним і щасливим життям у поважному віці можна і треба. А є люди, котрі підпадають під усе вище написане.

27 травня своїх 84 роки зустріне неймовірна жінка – Удодик Лідія Олександрівна. Про таких людей треба говорити, вони є натхненням для молодших поколінь, вони несуть у собі віру в прекрасний світ. «Золоті руки» Лідії Олександрівни вишили декілька сотень красивенних картин та, якщо скласти все до купи, декілька кілометрів рушників. Її «золоті руки» в тандемі з добрим серцем зв’язали більш як 500 пар шкарпеток і рукавиць нашим воїнам на фронт. Щоразу, коли формувався волонтерський вантаж, Лідія Олександрівна з великою любов’ю в’язала рукавиці з отворами для зручного тримання зброї і теплющі шкарпетки. Її не треба було просити про це, вона робила і досі робить це за покликом серця, і, без сумніву, її енергетика десь там, на Сході, в зоні АТО підняла дух не одного героя. З початком пандемії жінка, попри поважний вік також не стояла осторонь, а пошила близько 300 марлевих масок для працівників одного з рівненських стратегічно-важливих заводів.

А ще, Лідія Олександрівна є старійшиною великої родини – матір’ю трьох дітей, бабусею чотирьох внуків та прабабусею для чотирьох внучат. З нагоди її дня народження близькі пригадали історії з життя та з вдячністю і любов’ю написали по декілька слів. Кожен щось своє, особливе, що хочеться зберегти в пам’яті і побажати іменинниці жити мінімум до ста. Є для кого і заради чого!

Старша донька Ольга з трепетом добирає слова: «Щоразу, коли дзвонить телефон і висвічується слово «Мама», з’являється велика тривога за здоров’я матусі. Дуже хочу, щоб вона була здоровенька, щоб не боліли серце і спина, щоб був нормальний тиск. Це для мене буде найбільше щастя. Хочу, щоб жила довго, адже наша мама з родини довгожителів. Так хочеться, щоб не один десяток років на моє питання – «А скільки привезти йогуртів?», – ти відповідала – «А скільки привезеш». Таке невибагливе ставлення до дітей, але притому яскравий смак до життя притаманні нашій іменинниці.

«Моя мама велика трудяжка. Завжди в роботі. І дуже любить працю на землі. В своєму поважному віці вона вирощує кращі сорти саджанців яблунь із зерняток. Вона Самородок свого покоління. Низький уклін, тобі, Мамочко, я тебе дуже люблю», – з ніжністю каже донька Алла. Любов до землі та скурпульозне ставлення до господарства зауважують і зяті Лідії Олександрівни. «Я люблю свою другу маму, вона дуже мудра і класнюча жінка. Енергія на десятьох, стільки вона ще хоче всього в її віці. А ще вона в житті хоче допомогти всім. Хоче, аби всі її діти посадили в себе саме її помідори, і сама вирощує розсаду. Ці помідори нестимуть її материнську енергетику», – відмічає зять Борис, а зять Юрій додає: «Я завжди охоче допомагаю тещі і люблю орати їй города. А ще більше люблю, коли вона пригощає нас після роботи своїми смачними домашніми пельменями».

З теплотою про материнську любов згадує син Олег: «Пам’ятаю, як мама плакала, коли підписувала дозвіл на мій перший стрибок з парашутом у віці 14 років. Плакала але підписала, цей епізод досі стоїть в мене в очах».

Бабусину турботу, любов і підтримку завжди відчували і її внуки, котрих вона гляділа маленькими і про котрих дбає досі. Внук Юхим, названий на честь діда – чоловіка Лідії Олександрівни, завжди любив бабині вареники, особливо з картоплею. «Таких ні в кого нема», – каже Юхим, він щасливий, що досі має можливість їх із задоволенням куштувати. До слова, чоловіка Лідії Олександрівни – Юхима Омеляновича – дуже мудру та справжню Людину вже понад 10 років немає з нами, але жінка зберегла любов та повагу до нього і досі сумує та згадує зі слізьми на очах. Їхня любов житиме вічно та знайде продовження у дітях, внуках і правнуках, Лідія Олександрівна любитиме усіх за двох.

Повернемось до теплих спогадів… Внучка Даша пригадує такий епізод: «Я пам’ятаю, як ми з бабою збирали липу. Я залазила на дерево і трусила, а баба Ліда внизу збирала те, що падало. А потім вона цей цвіт розкладала на газети і залишала під ліжком сушитися. Досі пам’ятаю той запах липи на всю хату. І тому липовий чай в мене асоціється з бабою Лідою».

Всі внуки Лідії Олександрівни живуть у щасливих сім’ях, то ж родина доповнилась ще двома зятями і невісткою і всі, як один – Олексій, Владислав і Олена, говорять про найсмачніші вареники у світі і чудову традицію збиратися разом за родинним столом. А ще Лідія Олександрівна для усіх, і навіть для правнуків, вже вишила весільні рушники, і не лише для найближчих, а й для далеких за рідством. Уявіть лише, яка неймовірна енергетика буде присутня на стількох весіллях! Саме про це хотіла сказати внучка Марія: «Я дякую бабі Ліді за те, що дочекалась поки я зустріну свого єдиного. Вона хотіла вишити рушники заздалегідь, але я попросила вишивати їх і думати, як за старою традицією, про молоде майбутнє подружжя. Крім того баба Ліда, знаючи мою любов до порядку та смак, вишила для мене однакові рушники усім хресним. В нас було велике весілля, багато роботи, але жодного разу я не чула якихось нарікань від баби, вона все робила з великою любов’ю. А ще співала неймовірних поліських пісень на найкращому дівочвечорі, що влаштувала мені мама. І підкреслила своїм унікальним голосом, що назавжди в моїй пам’яті, старовинний обряд злучення свічок на нашому весіллі».

Лідія Олександрівна завжди хотіла бути другом для внуків і не вимагала говорити до неї на Ви, також не ображається, що вони називають її бабою. Вона взагалі не ображається на них, хоч і є дуже ранимою, чуткою людиною, котру так легко довести до сліз і треба дуже берегти. Так вона любить своїх внуків, і так їй завжди болить серце за них. Наймолодша внучка Аня розповідає: «Я пам’ятаю, як я була маленькою, і ми з бабусею сиділи на терасі. Йшов дощ, і дуже сильно гриміло, тоді я запитала в неї чому гримить, а вона сказала, що Бог злиться на людей за те, що вони ходять під дощем. Ще цього літа бабуся мене вчила ліпити фірмові вареники. Я почала замішувати тісто і звісно замастила руки. Бабуся дбайливо з посмішкою на вустах допомогла мені домісити тісто і витерла мої руки. Відчуття були дуже приємні і теплі».

І такі відчуття у всіх хто говорить про бабу Ліду. В процесі підготовки цієї святкової статті багато людей говорили про Лідію Олександрівну, і лише позитив. Всіх вражає її працелюбство, справжня любов до життя та своїх близьких, широта душі та відповідальність і бажання допомогти усім навколо. Ці риси Лідія Олександрівна передасть у спадок своїм дітям, внукам і правнукам. І хоч правнуки ще маленькі (Гордій – 5 років, Платон – 2 з половиною роки, Арсен – 2 роки і три мясяці, Олюся – 1 рік і 7 місяців), але старший правнук Гордій також сказав пару слів для статті: «Мене бабуся Ліда навчала грамоті, вона дуже хороша і розумна». Поза сумнівом, тільки хороше казатимуть про Лідію Олександрівну й молодші правнучата, тому хочеться побажати цій чудовій жінці жити ще довго і дожити до весіль правнуків. Побачити свої рушники на сватах, заспівати неймовірну пісню для обряду і передати наші українські традиції у спадок.

Це мала бути коротенька стаття-привітання, проте коли хочеться розповісти про таку людину, коротко не виходить. Підсумок життя такий – Лідія Олександрівна все зробила правильно і може пишатися собою.

З великою любов’ю, уся твоя родина.

25.05.2020Спогади записала та впорядкувала внучка Марія Рудомська-Воронцова.


Переглядів: 13856

Версія для друку

Коментарі (1):


начальник: Купил робот-пылесос. При первом же включении он отъехал от базы на пару метров, недовольно поводил жалом, сказал "уборка закончена", вернулся на базу и спит. Ну в принципе я его понимаю.

Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"