Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №846 від 01.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс мандрівника

ТАДЖ МАХАЛ - символ любові

ТАДЖ МАХАЛ - символ любові

Дівчина, яку індійський принц Джахан одного разу побачив на ринку, була настільки красива, що він відразу ж привів її до палацу, зробивши своєю коханою дружиною: Мумтаз Махал вдалося настільки полонити чоловіка, на інших жінок він не дивився до самої її смерті. При цьому вдома вона не сиділа, завжди супроводжувала його у військових походах і була єдиною людиною в світі, якій він довіряв і з ким часто радився.

Мумтаз мала знатне походження, вона була дочкою візира і була далекою родичкою матері Джахана, а тому отримала надзвичайно гарну освіту (в іншому випадку конструктивні поради молода жінка давати зуміла б навряд чи). Разом вони прожили близько сімнадцяти років, за цей час Мумтаз народила чоловікові чотирнадцять дітей, і при пологах останньої дитини померла. Спочатку її поховали в місті, в якому вона померла, в Бурхан-Нурі, а через півроку її останки переправили в одне з найбільш процвітаючих міст Індії, Агри. Саме тут невтішний вдівець вирішив побудувати для своєї дружини усипальницю, яка за красою мала стати гідною Мумтаз і одним своїм виглядом розповідала б нащадкам історію неймовірного кохання.

В якому саме місті будувати мавзолей Тадж Махал ( «тадж» означає «вінець», «махал» - «палац») було вирішено практично відразу: передмістя Агри, одне з найкрасивіших і розвинених міст Індії, розташоване на березі річки, підходило для цього якнайкраще. Щоб мати можливість побудувати мечеть на обраній території, шахові Джахану довелося обміняти цю ділянку на палац, розташований в центрі Агри. Про це шкодувати йому не довелося: місцевість ця біля міста була не тільки надзвичайно красивою і мальовничою, але і виявилася сейсмічно стійкою - за роки, що минули після завершення будівельних робіт землетрусів, які могли б нанести спорудження серйозної шкоди не сталося.

Головна будівля була спроектована турецьким архітектором Ісмаїлом Афанді з Османської імперії, а творцем архітектурного образу пам`ятника вважають його співвітчизника Усатада Ісу - саме їх проекти сподобалися Джахану найбільше. Вибір правителя виявився вдалий: зведений Тадж Махал (Агра) виявився одним з найвидатніших пам`яток світу, що вдало поєднував в собі стилі індійських, перських і ісламських напрямків, і недавно був визнаний одним з чудес світу.

Зводити Тадж Махал почали в 1632 р і будівництво тривало двадцять один рік (при цьому усипальниця була закінчена на десять років раніше). Щоб побудувати цей унікальний комплекс, в будівельних роботах було задіяно понад 20 тис. робочих з усіх кінців Індії, а також архітектори, художники, скульптори з сусідніх країн. Територія біля міста розміром в 1,2 га була перекопана, після чого, щоб зменшити сипкість грунту, на ній був замінений грунт. Рівень наміченого для зведення мечеті майданчика було піднято на 50 метрів над рівнем берега. Після цього робітники викопали колодязі, заповнили їх бутовим каменем, отримавши, таким чином, фундамент, який до того ж мав грати роль своєрідної подушки при землетрусах і не давав би комплексу зруйнуватися. Цікавий факт: замість бамбукових лісів архітектори вирішили використовувати ліси з цегли: так було легше працювати з важким мармуром. Кам`яні ліси виглядали настільки переконливо, що архітектори побоювалися, що на те, щоб їх розібрати, буде потрібно кілька років. Джахан знайшов вихід з положення, оголосивши, що будь-який житель Агри може забрати собі потрібну кількість цегли - і будівельні ліси були розібрані за кілька днів. Щоб доставити до мечеті будівельні матеріали, індуси побудували пологу похилу земляну площадку, по якій бики тягли поклажу, яка перебувала на спеціально спроектованих возах. Доставляли їх в місто зі всіх кінців Індії (і не тільки). Найважливіший будівельний матеріал - мармур білого кольору привозили в місто з Макрану і Раджастхану, що знаходилися на відстані 300 км від Агри. Піднімали мармурові брили на потрібну висоту за допомогою спеціальних пристосувань. Воду, необхідну для будівельних робіт, спочатку добували з річки, після чого зливали в водосховище, звідки вона піднімалася в спеціальний резервуар і прямувала по трубах до будівництва.

Всі будівлі архітектурного комплексу Тадж Махал, з геометричної точки зору були надзвичайно ретельно сплановані. Центральним будинком комплексу є мавзолей, який розповідає про історію кохання правлячого подружжя Індії. Оточують це чудо світу з трьох сторін зведені з червоного пісковика зубчасті стіни, залишивши, таким чином, відкритою для перегляду можливість лише з боку річки. Усипальниця Тадж Махал, Агра оточена ще кількома гробницями, в яких були поховані інші дружини правителя (їх також звели з червоного пісковика, який часто використовували при будівництві склепів того часу). Неподалік від головного мавзолею розташований Музичний будинок (зараз там знаходиться музей). Головні ворота, як і основна будівля, зроблені з мармуру, вхід прикрашає ажурний портик білого кольору, зверху - одинадцятий куполів, з боків розташовані дві вежі з білими куполами. По обидва боки центральної усипальниці були побудовані з червоного пісковика дві великі споруди: будівлю зліва жителі Агри використовували як мечеть, а права служила пансіоном. Побудували їх для балансу - щоб під час землетрусу нічого не руйнувалося. Перед мавзолеєм знаходиться розкішний парк, довжина якого становить 300 метрів. Посеред парку, розташований облицьований мармуром зрошувальний канал, в центрі якого був споруджений басейн, в якому повністю відбивається мавзолей (від нього до чотирьох мінаретів ведуть доріжки). Згідно з описами очевидців, в колишні часи Агра і її парк вражав великою кількістю рослинності: тут росли троянди, нарциси, величезна кількість садових дерев. Після того як Індія опинилася під Британською імперією, вид її істотно змінився - і вона стала схожою на звичайний англійський газон.

Найкраще він проглядається з річки, оскільки стіна з цієї сторони не встановлена. Особливо шикарно він виглядає на світанку: усипальниця відбивається у воді, створюючи ілюзію нереальності і, якщо дивитися на неї з протилежного берега, створюється враження, ніби це чудо маюрить в передсвітанковому тумані, а промені створюють на стінах дивовижну гру кольору. Таку легкість і відчуття «маюріння» мавзолею надають насамперед незвичайні пропорції, коли висота будівлі має ті ж розміри, що і його ширина, а також величезний купол, який немов би несе за собою більш дрібні елементи споруди - чотири малих куполи і мінарети.

Мавзолей Тадж Махал, Агра оповідає світу про прекрасну історію любові між Джаханом і Мумтаз Маха, і володіє неймовірною красою. Висота і ширина мавзолею становить 74 метри. Фасад усипальниці квадратної форми, при цьому в нього вбудовані напівкруглі ніші, що додають масивній будівлі невагомий вид. Вінчає мавзолей мармуровий купол висотою в 35 метрів, який за формою нагадує цибулину. Верх купола прикрашає місяць, ріжки якого спрямовані вгору (до XIX ст. він був золотим, а потім його замінили точною копією, виготовленою з бронзи). По кутах гробниці, підкреслюючи форму основного купола розташовані чотири менших куполи, що повністю повторюють його форму. По кутах мавзолею під невеликим нахилом в протилежну від усипальниці сторону знаходиться чотири прикрашених позолотою вежі (мінарети) висотою близько 50 м (нахил був передбачений на ранньому етапі будівельних робіт, щоб при падінні вони не змогли зашкодити основної споруди). Стіни Тадж Махал (Агра) розмальовані тонким візерунком і зведені з мармуру білого кольору зі вставленими в нього самоцвітами (всього - 28 видів дорогоцінного каміння). Особливо багато прикрашаючих елементів можна побачити на постаментах, воротах, мечетях, а також внизу мавзолею. Завдяки унікальному мармуру мавзолей протягом дня виглядає по-різному: вдень усипальниця білого кольору, на світанку - рожева, а в місячну ніч стає сріблястою. Раніше вхідні двері були зроблені з чистого срібла, але пізніше, як і багато інших цінних елементи декору були вкрадені (ким - історія замовчує).

Всередині Тадж Махал (місто Агра) виглядає не менш примітно, ніж зовні. Вхід в мавзолей прикрашає галерея з витонченими колонами. Зал всередині усипальниці представляє восьмикутник, в який можна потрапити з будь-якого боку усипальниці (зараз це можна зробити лише з боку парку). Всередині залу за мармурової ширмою розташовано два саркофага, виготовлені з білого мармуру, які в дійсності являють собою помилкові гробниці, оскільки самі могили знаходяться під підлогою. На кришці саркофага дружини правителя вибиті написи, що її вихваляють. Єдиним асиметричним елементом у всьому комплексі є саркофаг Джахана, який був встановлений вже після його смерті: труна правителя трохи більше труни дружини. Висота стін всередині будівлі становить 25 м, а прикрашена сонцем стеля зроблена у вигляді внутрішнього купола. Весь простір всередині залу поділяється вісьмома арками, над яким можна прочитати цитати з Корану. Чотири середні арки утворюють балкони з вікнами, через які в зал надходить світло (крім цих вікон сонячні промені потрапляють в приміщення через спеціальні отвори в даху). На другий поверх мавзолею можна піднятися по одних з двох бічних сходів. Стіни всередині усипальниці всюди прикрашені мозаїками з самоцвітів, які утворюють різні символи, рослини, квіти, літери.

Після завершення будівництва Тадж Махал, син правителя, Аурангзеб, скинув батька з престолу і посадив у в`язницю, в якій колишній правитель провів кілька років (згідно з однією з легенд, її вікна виходили на побудовану ним усипальницю коханої дружини). Після смерті Джахана син виконав волю батька і поховав його поруч з дружиною. Так закінчилася історія кохання, на століття зафіксувавши пам`ять про себе в унікальному спорудженні, яке стоїть і понині.

01.02.2018


Переглядів: 1836

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21002)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17142)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13839)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13817)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13787)
• Бюджет і ми… [965] (13726)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13709)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13508)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13450)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13034)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (207)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"