Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №932 від 26.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Криваві таємниці ацтеків: масові вбивства і піраміди з кісток

Криваві таємниці ацтеків: масові вбивства і піраміди з кісток

Чим менше ми знаємо про якийсь історичний період, чим більше в ньому «білих плям», тим частіше ми додумуємо історичні факти. Стародавні і маловивчені цивілізації здаються нам чимось таємничим і загадковим, тому віра в історичну містику буває так міцна. На чому часто спекулюють різні шарлатани.

Ось, наприклад, ацтекам, люблять приписувати магічні і потойбічні здібності, засновані на їх кривавих ритуалах. А все через те, що людство досі не визначилося, ким же були ці загадкові ацтеки. Розвиненою цивілізацією, яка просто йшла іншим шляхом? Або примітивними язичниками, які купалися в жертовній крові? Спробуємо розібратися.

Вежа з черепів

Почнемо з останніх новин. Всюдисущі археологи виявили на території Темпло Майор в Мехіко цілу піраміду з черепів. Поки її ще повністю не розкопали, але вже зрозуміло, що ця піраміда ніяк не менше 6 метрів у висоту і складається з, як мінімум, 650 черепів. Людських, звісно.

Причина, по якій ацтекські жерці вирішили звести таку екстравагантну піраміду, поки до кінця не відома. Може, це була форма масштабного жертвопринесення голодним богам. А можливо, таким чином ацтеки залякували імовірних ворогів.

У будь-якому випадку, ця знахідка в черговий раз жахнула сучасних людей. Індіанці Центральної Америки знову постали перед нами, як народ, чия жорстокість жахала європейців з самого моменту знайомства з цією самобутньою культурою. Щоб зрозуміти витоки кровожерливості ацтеків, потрібно звернутися до витоків їх вірувань.

Культ крові

Ацтеки вірили, що життя кожної людини повністю залежить від волі богів, які ототожнювались з небом і світилами. Самі боги при цьому постають перед нами вкрай небезпечними та жорстокими істотами. Вони, звичайно, допомагали людям, давали сонячне світло і дощ для врожаю, але їх було необхідно постійно задобрювати людськими жертвами.

Наприклад, бог війни Уїцилопочтлі, якщо вірити легендам, відразу після свого народження умертвив братів і сестер, щоб отримати їх кров та життєву силу. Такого грізного бога ацтеків боялися і поважали. А Уїцилопочтлі натомість дарували їм військову доблесть та успіхи в боях.

Жертва була необхідна, так як за нинішніми уявленнями ацтеків, життєва сила людської крові підтримує, в тому числі, і життя богів. Якщо не давати їм крові, то боги спочатку розгніваються, вб’ють всіх людей, а потім самі загинуть. Таким чином, жертвопринесення були способом підтримувати існування світу як такого та існуючого порядку речей.

В епоху правління останнього вождя ацтеків Монтесуми масові жертвоприношення досягли таких масштабів, що на його коронації були вбиті 12 тисяч людей. Щоб боги, так би мовити, благословили його правління. Деякі навколишні племена, як, наприклад, тласкаланців, ацтеки спеціально тримали під боком і навіть давали певну незалежність, щоб ті регулярно поставляли їм людей для жертвопринесень.

Іноді сам процес ритуалу був настільки жорстоким, що про це в прямому сенсі слова складно говорити. На честь бога вогню Шіутекутлі в Теночтітлані розводили величезне багаття, в який кидали зв’язаних бранців. Поки жертви ще були живі, жерці витягали їх із багаття гострими гаками, звалювали собі на спини і виконували ритуальний танець. І тільки потім добивали на вівтарі обсидіановим ножем.

Роль політики

Цікаво, що ніяких даних про те, що ацтеки здійснювали людські жертвоприношення, поки були кочовим плем ям і не осіли на території сучасної Мексики, немає.

Найімовірніше, до появи міста Теночтітлана і перетворення держави ацтеків в повноцінну імперію, в жертву богам найчастіше приносили тварин, як зазвичай і бувало у язичників всього світу. Можливо, людські жертви і були, але тільки у виняткових випадках, на зразок сильної посухи.

Все змінилося, коли зруйнувався племінний уклад життя і з’явилася правляча верхівка, яка не бажала ділитися владою. Виникнення масових і моторошних жертвоприношень найчастіше пов’язують з епохою правління тлатоани (правителя) Тісока. Тісок Чальчіутлатона правил Теночтітланом в кінці XV століття. За наявними даними саме він вирішив використовувати стародавні ритуальні практики для зміцнення своєї влади.

Адже це досить зручно. За допомогою жерців можна було розправлятися з неугодними, тримати в узді опозицію і залякувати навколишні племена, які до моменту прибуття іспанців на континент, боялися жорстоких ацтеків, як вогню. При цьому самому Тісоку ці криваві практики утримати владу не допомогли, його отруїв власний брат Ауісотль. Але зручну і видовищну машину жертвоприношень було вже не зупинити, все наступники Тісока продовжували страчувати людей в жахливих кількостях, поки  самі  не були захоплені іспанцями.

Дикуни або просто інші?

Незважаючи на те, що від опису ацтекських жертвоприношень кров холоне в жилах, навряд чи їм можна щось поставити в провину з етичної точки зору. В Європі гуманітарні ідеї розвивалися багато століть, починаючи від стародавніх Месопотамії, Єгипту та Греції. Індіанці Центральної і Південної Америки цього всього не знали, вони існували в зовсім іншій системі координат.

Та й, поклавши руку на серце, вся європейська філософія та гуманітарні ідеї, не завадили тому ж інквізитору Торквемаді діяти так само, як діяв Тісок. Тобто, усувати політичних опонентів фізично, за допомогою звинувачень в єресі та масових страт. Вони не заважали звірствам опричнини при Івані IV Грозному або кривавій діяльності Влада Цепеша. Тому ставлення до ацтеків та їх релігійних практик залишається виключно особистою справою кожного.

15 цікавих фактів про божественний пантеон ацтеків

Релігія займала дуже важливе місце в ацтекському суспільстві. У ацтеків був цілий пантеон богів, кожен з яких керував певною сферою життя людей. Але більшість з них об’єднувала жадоба крові. У нашому огляді 15 фактів про найбільш значущих представників ацтекського божественного пантеону.

1. Кількість богів

У пантеоні ацтеків було більше сотні богів. Деякі боги також мали по кілька імен, причому в залежності від використовуваного імені змінювалася і сутність самого згаданого бога. Боги ацтеків часом висвітлювали найнеймовірніші прояви світобудови і цивілізації.

2. Лукавство

Багато богів ацтеків були дволикими. Дволикість, як правило, позначала схильність до добра і зла. Характер таких божеств міг змінюватися в залежності від ситуації. Цікаво й те, що лукавством наказував окремий бог – Ометеотль.

3. Гендерна дискримінація

У міфології ацтеків присутні як боги-чоловіки, так і боги жіночої статі (у всякому разі, рівно на стільки, наскільки поняття статі можна застосувати до божества). Однак, на частку чоловіків припадало дві третини пантеону, в той час як жінки займали всього третину.

4. Кровожерливість

Ацтеки, як творці однієї з найбільш впізнаваних цивілізацій землі мали вельми жорстокий пантеон. Багато релігійних обрядів вимагали людських жертв. Жертвопринесення богам здійснювали жерці в пірамідах сонця і місяця.

5. Шипе-Тотек

Бог сільського господарства, пір року, ювелірної справи Шипе-Тотек, за віруваннями, насилав на людей хвороби і негоди. Він був одним з найбільш «кровожерливих». Під час жертвоприношень в його честь, жерці виконували ритуальний танець, одягнувши зняту з жертв шкіру.

6. Тлалок – бог-глечик

Бог дощу і сільського господарства Тлалок вважався одним з найбільш благонадійних. Іноді його зображали у вигляді глечика. Вважалося, що він насилає град, заморозки, повені, а також подагру і ревматизм. Цікаво, що потопельники або померлі від подагри потрапляли в рай Тлалока.

7. Камаштлі

Бог Камаштлі карав війною і вогнем. Він був таким самим задиракою і руйнівником, як і його європейські язичницькі побратими. Цікаво те, що Камаштлі шанувався як один з творців світу. Він також відводив полеглих у бою воїнів на небо, де вони ставали зірками.

8. Бог Уїцилопочтлі і відрубана голова

Бог Уїцилопочтлі також карав війною. За легендою, будучи ще в утробі своєї матері, він дізнався про те, що рідна сестра хоче його смерті. Тоді Уїцилопочтлі вискочив з утроби в військовому вбранні, відрубав сестрі голову і вирізав 400 своїх братів. Після цього він закинув останки родичів на небо. Голова сестри стала місяцем, а мертві брати – зірками.

9. Пророцтво ацтеків на сучасному прапорі

Прапор Мексики є зображенням пророцтва бога Уїцилопочтлі, що наказав людям, які шукали землю для проживання, знайти орла, що сидить в кам’янистому місці на вершині кактуса-нопаля і пожирає змію. Саме це і зображено на прапорі.

10. Безпритульний бог

Ометекутлі – був єдиним богом пантеону ацтеків, якому не присвячували храмів. Цей бог владарював над самим життям, а тому, за віруваннями ацтеків, був всюди і не потребував «точки зв’язку».

11. Профспілка путан

Богиня Шочікецаль відповідала за квіти, артистів, любов й оберігала жінок найдавнішої професії.

12. Бог маріонеток

Ацтеки вірили у те, що люди на Землі створювалися і знищувалися вищою силою три рази поспіль. Бог Кецалькоатль був тим, хто створив людей в четвертий, останній раз (на цей момент) з їхніх же кісток.

13. Адам і Єва – Охомоко і Сіпактональ

Були в ацтеків і свої Адам і Єва – Охомоко і Сіпактональ. У них народився син на ім’я Пілтсінтекахтлі, який одружився на Шочікецаль. Охомоко в ацтеків була також богинею астрології, ночі і календаря.

14. Верховний Бог

Кожен ацтекський бог відповідав за певну сферу людського життя. Але було й вище божество – бог вогню Хаехаетеотлі. Під час свят на його честь припинялися всі війни. В якості жертвопринесення, людям, яких вирішували принести в жертву, вирізали серця і спалювали їх на вугіллі. Ацтеки вірили, що так вони зможуть повернути прихильність Бога.

15. Цикл життя

На відміну від більшості інших релігій, ацтеки вірили в те, що їх боги – смертні. Проблема смертності богів у віруваннях ацтеків втім, зводилася до того, що, незважаючи на кінець буття, вони багаторазово відроджувалися.

26.09.2019


Переглядів: 2217

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17209)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13850)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (785)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (73)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"