Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №736 від 07.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс подій

Розвиток армії проти реваншу “регіоналів”

Кінець року – саме той час, коли можна озирнутись на прожитий рік і зважити, що у ньому було здобутками, а що втратами. Бо ж саме погляд на перемоги та поразки дозволяє зрозуміти, яких помилок не слід припускатись у майбутньому. Завершення цього року збігається із річницею роботи нового скликання парламенту та перебування на посаді діючого уряду, також виповнилося півтора роки президентству Петра Порошенка. Тож цей грудень – час підводити підсумки і в державній політиці, озирнутись на те, якою стала країна за останній рік і які виклики стоятимуть перед нею у році наступному.

Аби зрозуміти, на що сподіватися і чого нам боятись після того, як настане перше січня, слід подивитись на підсумки роботи президента та прем’єра. Бо від цих політиків залежить, якою буде країна у новому році.

Петро Порошенко за півтора роки роботи президентом продовжував наголошувати на тому, що єдиний шлях, яким може рухатися країна – це шлях на Захід. Завдяки Мінським угодам главі держави вдалось стримати конфлікт на Сході від розповзання на нові території. Тому-то й воєнний стан не оголошували – аби не провокувати агресора. Втім, сьогодні вже стає зрозумілим, що затишшя на фронті – тимчасове. Тривожний дзвіночок – візит французького президента Франсуа Олланда до Москви. Між тим, Франція – одна із сторін “нормандської четвірки”, одна з гарантів виконання Мінських угод. І наскільки ефективно вона гарантуватиме безпеку України після “пакту про дружбу” з Путіним – питання риторичне. Недарма фахівці закликають президента переглянути формат співпраці із заходом і замість переговорів у Мінську та повернутись до Будапештського чи навіть Женевського формату переговорів, участь у яких могли би брати американці.

Не слід забувати і про те, що країни ЄС наприкінці листопада продовжили санкції проти Росії, однак термін їхньої дії спливає влітку наступного року. І президентові доведеться добряче постаратись, аби переконати Європу продовжити їх.

Попри те, що саме президент представляє країну на міжнародній арені, боротьба із Росією стала одним із головних ліній роботи і уряду, адже без захисту від зовнішніх загроз неможливо збудувати міцну економіку і розвивати країну. Одним із головних здобутків цього уряду є припинення співпраці із “Газпромом”. Ще кілька років тому неможливо було уявити, що Україна зістрибне із російської газової голки. А сьогодні Кабмін чітко заявив, що воліє працювати із європейськими поставниками. Можна лише уявити паніку російського гіганта, який останніми роками і без того терпить мільярдні збитки. Натомість український “Нафтогаз” цього року уперше за останнє десятиріччя працює без збитків. Втім, боротьба уряду із Росією не обмежується одними лише “газовими санкціями”. Ще влітку 2014 року прем’єр-міністр Яценюк наполіг, щоб парламент ухвалив закон про санкції проти Росії. Вони були запущені навесні 2015-ого. Кабмін запровадив низку санкцій проти російських підприємств, закрив небо для літаків із триколором, перекрив вантажопотік до Криму.

Минулий рік став поворотним і у питанні забезпечення обороноздатності країни. Фактично, Кабміну довелось створювати нову армію в умовах агресії і порожнього бюджету – чиновникам Януковича вдалось не просто розграбувати казну, але ще й напозичати від імені України $35 млрд. Та армія сьогодні забезпечена усім необхідним – щомісяця з державного бюджету на потреби наших воїнів витрачається близько 840 млн. грн. Для порівняння: у 2013-му на відновлення зброї та військової техніки було призначено всього лише 590 млн грн.на цілий рік. Між тим Кабмін вже закладає у бюджеті на 2016-й на армію найбільше коштів за всю історію незалежності, 5% від обсягу ВВП.

Прикметно й те, що збільшити видатки на армію вдалось без погіршення соціального забезпечення інших українців. Зарплати і пенсії виплачувались вчасно, і навіть соціальні стандарти, які було обіцяно переглянути у грудні, діючему Кабміну вдалось підвищити вже у вересні. Система субсидій дозволила збалансувати бюджет мільйонам українських сімей – сьогодні кожен третій мешканець країни отримує допомогу від держави. І Кабмін щоразу полегшує умови отримання субсидій.

На жаль, однією з найболючіших тем для України залишається корупція. Вже з грудня мало б запрацювати Національне антикорупційне бюро, нарешті створене президентом. Однак на реальні результати роботи цього органу доведеться ще зачекати. Між тим певні успіхи у боротьбі з корупцією все ж. Зокрема, Кабмін поступово ліквідує паперові довідки, які довгі роки вдавалось отримувати вчасно за хабарі. Неприємний сюрприз зробив Яценюк і олігархам, які звикли класти прибуток підприємств не до бюджету країни, а до власної кишені. Спершу уряд підвищив рентну плату за видобуток газу, потім позбавив газових олігархів права безкоштовно користуватись державними газорозподільчими системами, а з 1 січня запрацює ще ціла низка обмежень, які добряче попсують життя олігархам.

Вже 12 грудня уряд звітуватиме перед парламентом, а заразом і перед українським народом, які ще проекти він втілив у життя за останній рік. Йтиметься і про реформу Національної поліції, і про перегляд соціальних норм на газ, і про запровадження системі електронних закупівель, яка дозволяє країні економити мільйони гривень щомісяця. Звіт уряду стане відправною точкою у питанні, як житиме країна не лише наступного року. Адже розмови про відставку Кабміну, про яку сьогодні так охоче говорять критикани, насправді пов’язані зовсім не з економічними питаннями. Насправді у разі відставки уряду можна забути про виділення фінансової допомоги із Заходу, а власних коштів на те, аби вивести Україну на якісно новий рівень життя нам наразі не вистачає. Тож українцям доведеться чекати на черговий стрибок курсу долара і зростання цін.

Підстави масованої критики уряду цілком очевидні: відправивши Кабмін у відставку депутатам доведеться або визнати розпад коаліції і призначити нові вибори, або ж створити нову коаліцію. Перший варіант загрожує не лише бездумним витрачанням коштів з держбюджету на проведення кампанії, але й реваншем “регіоналів”. Втім, у другому варіанті вони теж задіяні, адже створити нову коаліцію у ВР без участі БПП та колишніх представників ПР неможливо. І навряд чи створення “ширки” або ж реванш “регіоналів” стануть вдалими підсумками року для українців. Втім, такому розвитку подій напевно щиро радітиме Кремль.

07.12.2015Олег Самчук


Переглядів: 953

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21172)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14127)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14001)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13963)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13601)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (370)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (57)
• Часникові стрілки корисніші за часник (53)
• Особливості вживання видів води (53)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (51)
• А ваш шампунь безпечний? (49)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (47)
• Нецукровий діабет (45)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"