Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №746 від 22.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

ХРІН МАЄ БУТИ В КОЖНОМУ ДОМІ

ХРІН МАЄ БУТИ В КОЖНОМУ ДОМІ

Хрін - настільки унікальна рослина, що вчені не могли ним не зацікавитися. Його ретельно вивчали й погодилися: застосування хрону як антибіотика в минулому було цілком виправданим. Більше того, він набагато ефективніший. В ефірній олії рослини вчені виявили речовини, які пригнічують ріст грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів. Але якщо до антибіотиків бактерії звикають і їх треба під час лікування замінювати на інші, то стійкість шкідливих мікроорганізмів до хрону не виробляється чи формується важко. Ось чому важливо в кожній оселі мати ці ліки.

Для лікування використовують свіжий продукт. Але якщо ви гадаєте, що хрін у баночці, куплений у магазині, - це й є ті самі ліки, то помиляєтеся. Це - чудова приправа, надто до м’ясних страв. Але після кулінарної обробки більша частина корисних компонентів руйнується чи окиснюється, утворюючи неактивні сполуки. Тертий хрін уже за тиждень втрачає свої лікувальні властивості. Тому готувати з нього ліки бажано самому й безпосередньо перед лікуванням.

Для цього коріння хрону заготовляють про запас. Викопують його за сухої погоди, обтрушують від землі й зберігають у погребі, присипавши піском. У такому стані воно зберігається довго й не втрачає вітамінів та мінералів.

Можна натерти корінь хрону на тертці, перед цим ретельно вимивши й почистивши його, просушити в теплій духовці, а потім за допомогою млинка для кави змолоти в порошок. Зберігати слід у скляній банці.

Лізоцим нищить шкідливі мікроби

Саме ця речовина має яскраво виражені бактерицидні властивості й робить хрін натуральним антибіотиком. Впливаючи на мікробів і паразитів, лізоцим руйнує клітинні стінки й призводить їх до загибелі. А через наявність фітонцидів та гірчичних олій, яких у цьому овочі незліченна кількість, хрін ще використовують і як наповнювач для антисептичних пов’язок.

Його соком навіть змащували відкриті рани - як засобом, що дезінфікує та гоїть. Виділяючи фітонциди в повітря, рослина вбиває в приміщенні мікроби й тим самим захищає людський організм від інфекції.

Соком, розведеним у перевареній воді (1: 3), під час грипу промивають ніс, за ангіни й стоматиту - полощуть горло протягом дня; обробляють гнійні рани та змащують шкірні покриви, коли є гнійні захворювання. Також від грипу корисна така суміш: натерти на тертці очищений корінь хрону чи змолоти його на млинку для м’яса, змішати з 1 ст. л. меду й залишити на 12 годин. Відцідити. Вживати отриману рідину по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

За нежитю тертий хрін (150 г) змішати з соком 2 лимонів. Щодня приймати по 0,5 ч. л. вранці та після обіду, 30 хв водою не запивати.

Щоб пом’якшити біль у разі синуситу, з’їдайте 0,5 ч. л. тертого хрону вранці й увечері, не пийте й не їжте протягом 10 хв після кожного прийому. Таким чином  очищатимуться носові пазухи, можливе пото- та сльозовиділення.

Під час лікування гострих респіраторних захворювань корисно вдихати випари тертого хрону. Фітонциди зумовлюють гостре подразнення чутливих рецепторів верхніх дихальних шляхів і сприяють знищенню патогенних мікроорганізмів у разі вірусних та мікробних захворювань. А ефірні олії, що входять до складу хрону, чинять значний відхаркувальний ефект. Добре подихати кілька хвилин випарами натертого на тертці кореня хрону за гаймориту. А сік хрону розвести водою в пропорції 1: 1 і закапувати в ніс двічі на день.

За пневмонії натерті корені хрону змішують з однаковою кількістю меду. Після 4-годинного настоювання приймають по 1 ст. л. тричі на день, запиваючи теплою водою.

Також подрібнений до кашки корінь хрону замінює гірчичники, він добре зігріває й активізує кровообіг.

Синігрин надає хрону гострого смаку й активізує травлення

Це органічна сполука, яка міститься в насінні чорної гірчиці та в хроні у вигляді калієвої солі, і, якщо її в міру вживати, корисна для нашого апетиту й рецепторів травної системи. Саме завдяки синігрину ми відчуваємо специфічний гострий смак. А наш кишечник відчутно активізується й виділяє різні ферменти. Це важливо для вироблення шлункового соку й запобігання закрепам. Однак тим, у кого є запалення й підвищена кислотність шлунка, вживати хрін слід з обережністю, бо він подразнює слизову оболонку. Стимулюючи обмінні процеси в організмі, цей цілющий корінь не трансформує з’їдену їжу в шлаки чи жирові запаси, а навпаки, сприяє схудненню.

Для схуднення й виведення шлаків подрібнити 100 г кореня хрону, додати 2 ст. л. меду та сік половини лимона. Суміш приймати по 1 ч. л. перед їдою двічі на день. Засіб можна зберігати в холодильнику не більше 3 діб.

Також синігрин знімає набряки завдяки своїй здатності стимулювати кровоносні судини. Тому хрін рекомендується вживати в разі набряклості, сечокам’яної хвороби й водянки. Це потужний сечогінний продукт, який сприяє виведенню каменів із нирок, лікує цистит, зупиняє розвиток запальних процесів у сечовивідних шляхах і дає змогу позбутися бактерій ще швидше. Його можна використовувати як додатковий засіб до основних лікарських препаратів.

За сечокам’яної хвороби 1 ст. л. тертого хрону залити 1 склянкою молока, яке щойно скипіло, настоювати 5-10 хв у теплому місці, перецідити. Випити протягом дня.

За холециститу 1 склянку натертого кореня хрону залити 4 склянками окропу. Настояти добу в емальованій посудині й зберігати в холодильнику. Пити настій по 50 мл, додаючи цукор, тричі на день за 15-20 хв до їди.

У разі хвороб печінки та болю в ній натерти на дрібній тертці корінь хрону, половину об’єму банки тертого хрону залити доверху окропом, щільно закрити й перевернути, щоб перевірити на герметичність. Остудити. Дві столові ложки настою розмішати в 100 мл холодної води й приймати до їди тричі на день. Курс лікування - 10 днів. Далі — залежно від самопочуття, але вже рідше.

Жалкий овоч допоможе від різних захворювань

Від дизентерії та лямбліозу помічний водний відвар: 1 ст. л. протертого хрону залити 1 склянкою окропу, кип’ятити 5 хв, відцідити. Пити по півсклянки до їди тричі на день. Також можна пити сік хрону по 1 ст. л., а дітям - по 1 дес. л.

Чи можна приготувати таку суміш: 2-3 кореня хрону ретельно помити, зрізати тонкі корінці, постругати ножем у дрібну стружку. Отриману масу залити 1 л холодної перевареної води, щільно закупорити кришкою, настояти 3 доби за кімнатної температури, перецідити. Змішати отриманий настій з медом у пропорції 1:1. Суміш знову настояти 3 доби в щільно закупореній банці за кімнатної температури, періодично збовтуючи, щоб мед розчинився повністю. Приймати натще тричі на день: малюкам - по 0,5 ч. л., дітям - по 1 дес. л., дорослим - по 1 ст. л. Схема лікування: 10 днів приймати суміш, 10 днів - перерва. Для повного зникнення лямблій слід провести 3 таких курси.

Якщо турбує глухота, спробуйте закапувати у вухо на ніч по 2-3 краплі соку: для цього потрібно натерти 3 г хрону, додати 5 г солі, настоювати до появи соку.

За мастопатії 10 г подрібненого коріння хрону залити 1 склянкою холодної перевареної води, настоювати 6-8 годин, відцідити й пити по 1 ст. л. тричі на день до їди.

У разі облисіння сік хрону втирають у шкіру голови.

Тим, хто страждає від  ревматизму, може допомогти ванна з хроном: 70 г коріння натерти на тертці, залити 0,5 склянки оливкової олії. Суміш витримати 2 години, потім покласти у марлевий мішечок, опустити його у ванну з теплою водою. Брати ванну протягом 20 хв. Потім узяти теплий душ, щоб змити зі шкіри олію. Процедуру рекомендується робити щодня на ніч протягом 2 тижнів.

Вугрі можуть зникнути, якщо скористатися такою сумішшю: корінь хрону натерти на тертці, відтиснути. Змішати 1 ст. л. соку хрону з 1 ст. л. сметани. Дати суміші постояти 1-2 доби. На ніч вимити обличчя й утерти приготовану суміш у шкіру обличчя. Процедуру провести 2-3 рази. (На подушку постелити тканину, щоб не залишилося плям).

Якщо замучили шпори: до п’яти треба прикладати натертий на дрібній тертці хрін. Зверху прикрити поліетиленовою плівкою, зафіксувати бинтом і надіти вовняну шкарпетку. Процедуру робити на ніч. Для вилікування може вистачити 3-х процедур.

У разі захворювань сідничного нерва сік з хрону використовують як компрес.

Водним настоєм (готують з кашки хрону, яку слід розвести перевареною водою в пропорції 1:10) можна полоскати ротову порожнину, коли болять зуби, освіжити її, якщо є неприємний запах із рота.

Увага!

Тим, хто приймає левоміцетин, вживання хрону протипоказане, тому що антимікробні речовини цієї рослини є антагоністами хімпрепарату.

Не рекомендується вживання хрону в разі порушення роботи щитоподібної залози; за гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки - бо він підвищує кислотність і подразнює слизову оболонку шлунка й кишечнику; за рясних менструацій - бо збільшує артеріальний тиск і сприяє посиленню кровотечі; вагітним і матерям-годувальницям, дітям до 4-х років.

22.02.2016


Переглядів: 1100

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (844)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"