Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №757 від 05.05.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс порад

Поради із приготування правильного шашлику

Поради із приготування правильного шашлику

Весна, разом із теплом, яке вона приносить, викликає у нас нестримне бажання покинути бетонні коробки наших квартир і поринути в лоно природи. Хтось просто прогулюється лісом, однак найбільше у нас прийнято виїжджати на так звані пікніки. А який же пікнік без м’яса на мангалі та іншої смакоти!? Напевно кожен з нас має власні рецепти приготування страв на природі, багато-хто тримає в таємниці секретні інгредієнти та способи приготування шашлику, бограчу чи картоплі. Однак бувають випадки, коли те чи інша страва просто не виходить так як би нам хотілося. Або ж просто ви хочете нарешті замаринувати та приготувати свій перший шашлик.

Зупинимося на кількох основних «золотих» правилах, дотримуючись яких ви обов’язково створите з простого шматка м’яса справжній шедевр. Поради ці не для професіоналів-знавців, а для молодих початківців, що лише пробують щось приготувати на вогні. Хоча, цікаво це буде і старшим, у яких щось не вдається в приготуванні. 

Для приготування м’яса на вогні підходять майже всі його види : свинина, баранина, телятина, курятина тощо. Головне, щоб воно буле свіженьке, без сухожиль і, бажано, з молодої тварини й не сухе, тобто з прожилками – «вкрапленнями» жиру. Взагалі, різні види м’яса мають як свої плюси так і мінуси. Хоча ні, бо мінусів у свіжого м’яса, правильно приготованого на вогні, на свіжому повітрі, десь біля лісового потічка у компанії друзів практично немає! Ну хіба-що ви його з’їсте більше ніж треба, й ваша печінка та вся інша система травлення на вас розсердяться і будуть мстити.

Отже, щоб приготувати смачний, соковитий, ароматний – правильний шашлик, м’ясо потрібно взяти свіженьке, а не заморожене з морозилки. Хоча й із розмороженого шашлик буде добрим, якщо м’ясо розморожувати помаленьку, наприклад, в холодильнику за пару годин, а не швидко під гарячою водою чи в мікрохвильовій печі. І зовсім вже неприпустимо повторно заморожувати м’ясо, бо тоді воно остаточно втрачає свої корисні властивості.

Будемо готувати шашлик зі свинини, бо це найпопулярніший вид м’яса для приготування на шампурах. Є, звичайно ж баранина, але знайти в нашому краї шмат м’яса з молодого піврічного баранчика доволі проблематично. Можна телятину, але тут також складно, бо правильний стейк з телятини чи яловичини має бути від правильно годованої спеціально-м’ясної породи корів з гарними прожилками жиру. А такого, на жаль, у нас також не знайдеш. Хоча пробувати й експериментувати вам ніхто не забороняє.

Найкраще м’ясо з прожилками жиру, який зробить його при запіканні м’якшим і соковитішим. М’ясо може бути як із шиї – найпопулярніше, так і з лопатки. Можна використовувати й корейку на кістці або й без. Можна віддати перевагу великому ребру з прошарками сала-жиру, яке в процесі смаження віддасть ребру свою м’якість і аромат.

Пересипте свинину кільцями цибулі – не шкодуйте її, бо кислота, що міститься в ній, пом’якшить ваш шашлик. Кашу маслом не зіпсуєш – це про цибулю й шашлик. Цибулю можете пом’яти руками,- щоб виділився сік, який, поки ви збираєтесь на природу, буде працювати за вас, роблячи м’ясо м’якшим.

Сіль, чорний перець, можете видавити трохи лимонного соку та й усе. Сіль, по можливості, додавайте якомога пізніше, бо вона робить м’ясо твердішим – сушить. 3-4 години почекати – й можна нанизувати на шампури. Хоча може постояти й довше. Спецій, якщо ви хочете спробувати справжній смак м’яса, потрібно якомога менше. Це вже потім, коли станете професіоналами-гурманами – можете пробувати й експериментувати з різними маринадами, соусами, приправами та спеціями. Хоча, повірте, ви всерівно завжди будете вертатися до цього простого рецепту. Бо у м’ясі найсмачніше – це смак м’яса, який і має домінувати. Спеції ж мають тільки його підкреслювати та доповняти.

Різні рецепти маринування можете знайти або почути будь-де: вино (біле, червоне, але обов’язково сухе), кефір, кисле молоко, майонез, мінеральна вода, гірчиця, різні кислі соки – лимонний, гранатовий тощо. Все це служить одній меті – розм’якшити м’ясо й зробити його цікавішим. Але сьогодні ми говоримо про класичний рецепт.

Бажано, щоб мангал був з товстими стінками, бо тоді він буде краще тримати жар, відповідно й готувати буде легше, не кажучи вже про економію вугілля. Мангал має бути з піддувом, дірками, аби був доступ кисню для кращого горіння. При запіканні з м’яса може капати жир і вогонь розгорятися – краще тушіть його маринадом, що залишився від м’яса. Але бризкайте не на нього, а на вугілля, що горить. Професіонали гасять вогонь махаючи якимось «опахалом» або насипаючи сіль.

Шампури візьміть досить широкі, щоб м’ясо не перекручувалося при смажені. На шашлик нарізаємо досить великі шматки – приблизно 10 см (боятися величини не потрібно, бо дослухаючись наших порад, ви створите кулінарний шедевр без проблем). Повірте, приготоване більшими шматками м’ясо – смачніше. Лишень гляньте, якої величини шматки у справжніх знавців шашлику – кавказців! Головне, щоб вони були однакової величини і готувались рівномірно. Хоча, якщо в мене трапляються менші шматки, то я їх нанизую скраю, де менший жар. Нанизувати треба поздовж шматка, а не впоперек. Кільця цибулі нам не пригодяться – вони все одно пригорять. Нанизуйте м’ясо близько одне до одного й шампури кладіть поряд – без просвітів.

Можна довго говорити про дрова, але ж найчастіше використовуються ті, які під руками чи ногами знайдуться. Добрі дрова з фруктових порід, які додадуть м’ясу аромату. Кажуть, що в Грузії використовують виноградну лозу, але де її знайдеш в потрібній кількості? Краще використовувати будь-які сухі дрова, крім хвойних порід, бо вони смолянисті, а також липи, осики, верби, бо вони дають дуже мало жару. А якщо є деревне вугілля, то тоді взагалі проблем немає. Трошки сухих трісочок, мало тонких полін, добре хай прогорить і можна засипати вугіллям. Але помаленьку, спочатку тонким шаром, щоб воно добре розгоралося й не потухло.

Одне з головних правил: температура має бути високою, щоб на поверхні шматків нашого шашлика майже відразу закрилися пори, залишався сік, який би кипів і готував наше м’ясо, так би мовити, зсередини. Правильний шашлик має бути з рум’яною кірочкою, м’яким і соковитим всередині й просто танути в роті.

Вугілля має бути не яскраво-червоним, а сірим, як би покрите сивиною.

Температура має бути такою, щоб на висоті, на якій буде знаходитись в процесі приготування наше м’ясо, ви змогли потримати долоню максимально пару секунд – порахуйте, наприклад, до трьох. Шампури мають бути на висоті 10-15 см від гарячого вугілля. Смажте шашлик приблизно 15-20 хвилин (більше не потрібно, якщо дотримуватись правильного температурного режиму) часто перекручуючи, щоб не пригорало. Відходити від мангалу категорично заборонено, а якщо кортить випити пива, чи ще чогось, то для цього є друзі, які з радістю вам його піднесуть. Тепер з’явились спеціальні термометри для м’яса.

 Температура готовності, наприклад, свинини має бути десь близько 70 градусів. А якщо термометра немає, то можете просто розрізати якийсь шматок й подивитись як він там всередині поживає. Сік, який буде виділятись, має бути прозоро-червоним. З часом Ви напрактикуєтесь і будете знімати шашлик із вогню саме в цю – найоптимальнішу мить, коли він вже готовий і ще не почав висихати.

Не бійтесь зняти м’ясо  трошки скоріше, коли здається, що воно, може й ще не готове. Температура буде ще якийсь час триматися і приготування буде продовжуватись, а сік хай краще виділиться в миску, а не на вогонь. Крім того не забувайте, що ми готуємо зі свіжого, молодого м’яса, в якості якого 100 % впевнені. Подавайте в якійсь великій мисці, пересипавши зеленою цибулькою або кільцями великої цибулі. Ну і не забувайте про салати й зелень – кращого до м’яса ще не придумали!

05.05.2016


Переглядів: 1124

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21071)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14382)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14035)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13855)
• Бюджет і ми… [965] (13788)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (893)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"