Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Січень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Знай наших!

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Дубенські сировари святкують ювілей

Нещодавно на ВАТ “Дубномолоко” випустили ювілейну, мільйонну (!) головку твердого сиру з початку цього року. Прикметно, що ювіляром став новий сир так званої “елітної” групи під назвою “Континенталь”. Усього ж торгова марка “КОМО” випускає 26 видів твердих сирів. Серед них як відомі (“Російський”, “Голландський”, “Пошехонський”, “Костромський”), так і нові сири “елітної” групи, які теж встигли полюбитися споживачам, - “Тальзітер”, “Шанталь”, “Витязь плюс”, “Преміум”, “Едемір”, “Сметанковий”. Про тенденції розвитку споживання та виробництва сиру в Україні йшлося на семінарі, який влаштувала для журналістів та представників торгівельних закладів і мереж Західна молочна група, яка сьогодні посідає четверте місце в Україні за обсягами виробництва сиру.

“Обід без сиру - це красуня, в якої не вистачає одного ока”, - говорив свого часу відомий французький гастроном. А французи, відомо, знаються на сирі, як ніхто інший. І споживають вони його найбільше – близько 26 кілограмів на одну людину щороку, - у той час як українець споживає за рік усього 2,7 кілограма цього смачного й поживного продукту. Втім, з року в рік ця цифра помітно зростає. В першу чергу, це пов’язано, вважають фахівці, із підвищенням культури харчування українців. Важливо ще й те, що сир надзвичайно корисний для нашого здоров’я – висока концентрація білку і жиру, наявність незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію і фосфору роблять його неоціненним продуктом. У 100 грамах сиру, залежно від його сорту, міститься 15-27 відсотків білків, 20-32 відсотки жирів. Енергетична цінність 100 грамів сиру становить до 4500 калорій. Між іншим, ті ж французькі вчені прийшли до висновку, що в регіонах з високим рівнем споживання сиру менший рівень серцево-судинних захворювань. Наприклад, у Великобританії рівень смертності від серцево-судинних захворювань утричі вищий, ніж у Франції, а рівень споживання сиру - якраз у три рази менший.

Починалося все з кочівників

Більшість учених вважають, що започаткували виробництво сиру кочові племена Ближнього Сходу. Намагаючись зберегти молоко в тривалих пошуках пасовиськ, вони висушували кобиляче молоко на сонці. З часом вони помітили, що, якщо молоко перевозилося в мішках з козячих або овечих шлунків, то з нього утворювався смачний і запашний продукт, який міг тривалий час зберігати свої властивості. І значно пізніше з’ясувалося, що вся справа – у ферментах, які містяться в шлунках тварин і які й до сьогодні використовують для виготовлення якісних сирів.

Контроль на всіх етапах

Процес виготовлення сучасного сиру, його зовнішній вигляд і смак значно відрізняються від того, що було багато віків тому. Сьогодні термін виробництва більшості сирів становить від двох до шести місяців. Технологічний процес складається з багатьох операцій. А найпершим і чи не найголовнішим етапом, за словами заступника директора компанії “Західна молочна група” з питань якості Леоніда КАНЦЕДАЛА, є заготівля молока. Виявляється, для виготовлення сиру підходить не будь-яке, а лише найякісніше, найкраще молоко. Тому керівництво компанії приділяє неабияку увагу його заготівлі й транспортуванню. Так, з найближчих до заводів заготівельних пунктів молоко доставляється протягом трьох годин (так званого лактаційного періоду), а віддалені пункти облаштовуються сучасним холодильним обладнанням. Крім того, періодично проводяться перевірки ветеринарної, санепідемічної та радіологічної служб.

Протягом усього часу виготовлення за сиром ретельно доглядають. Адже кожну головку слід вчасно помити, обсушити, простежити, щоб не було на поверхні ушкоджень, тріщин, упакувати. Зате такий сир буде добрий на смак, матиме тонкий аромат і одержить найбільшу винагороду - вдячність споживачів. Ось так, контролюючи процес на всіх етапах, і виготовляє торгова марка “КОМО” якісний та поживний сир. Поки що більша частина продукції виробництва Західної молочної групи відправляється на експорт, в основному в Росію (Дубенський молокозавод навіть виготовляє іменний сир “Ярцев” для свого найбільшого споживача в Архангельскій області Росії). Та в компанії переконані, що вже найближчим часом ситуація зміниться, і український сир стануть більше споживати в рідній країні.

Про це варто знати

Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за дві-три години перед подачею на стіл. Цікаво, що ефективність дії сиру на наш організм залежить від часу доби. Так, поживні речовини найбільш повно засвоюються з 9 до 10 години ранку, в цей час, образно кажучи, сир для нас - “золото”.

Сир можна вживати і у складі інших страв, і як самостійну страву. У цьому випадку його обов’язковим супутником має бути вино (французи стверджують, що немає на світі більш вдалої пари). Вино і сир прекрасно доповнюють один одного, підкреслюючи свої смак та аромат.

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом. А знавці радять до сирів і нежирне печиво, і чорний хліб, і хрумкі хлібці та крекери.

А стосовно того, чи варто подавати до сиру масло, існують різні думки. Справжні гурмани переконані, що до сиру краще смакує гірчиця. До твердих сирів, крім того, можна подати кріп, селеру, маслини, яблука, а до плавлених - компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними, - і тоді вам вдасться від душі насолодитися сиром - цим дивовижним витвором людських рук.

22.09.2005Валентина ХАРИНЮК


Переглядів: 1498

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1200 від 09.01.2025p.
¤ 
Навіщо нам спати?

Навіщо нам спати?

У нашому суспільстві існує міф, що багато сплять ліниві люди. Але насправді сон – це не про лінь, а про здоров’я. Спроби «виграти» час за рахунок скорочення сну зазвичай призводять до зворотного ефекту: ми починаємо витрачати більше часу на виправлення помилок і боротьбу з наслідками недосипання....

¤ 
Кава допомагає від головного болю?

Кава допомагає від головного болю?

Кава містить кофеїн – природний стимулятор, який впливає на кровоносні судини та мозок. Ось як це працює....

¤ 
Міжнародна взаємодія: Рівненщина розбудовує партнерство зі Швецією

Міжнародна взаємодія: Рівненщина розбудовує партнерство зі Швецією

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Павленко та радниця голови Ольга Яцук провели продуктивну зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції Мартіном Обергом....

¤ 
На Рівненщині працюють понад тисячу надавачів психосоціальних послуг

На Рівненщині працюють понад тисячу надавачів психосоціальних послуг

У Рівненській ОДА відбулося засідання робочої групи з питань підтримки ментального здоров’я при Координаційному центрі підтримки цивільного населення. Під час зустрічі підсумували 2024 рік. Обговорили досягнення, виклики та визначили пріоритетні напрями на майбутнє. Особливу увагу було приділено заходам підтримки психологічного благополуччя населення, зокрема ветеранів, дітей, ВПО та інших вразливих категорій громадян....

¤ 
Рівне виділяє на питання, пов’язані з обороною, 25 % бюджету 2025 року, за виключенням обов’язкових та цільових видатків

Рівне виділяє на питання, пов’язані з обороною, 25 % бюджету 2025 року, за виключенням обов’язкових та цільових видатків

Члени Рівненського міськвиконкому погодили проєкт бюджету громади на 2025 рік....

¤ 
Віталій Кличко передав прикордонникам допомогу від громади Києва – квадрокоптери DJI Mavic

Віталій Кличко передав прикордонникам допомогу від громади Києва – квадрокоптери DJI Mavic

Мер Києва Віталій Кличко передав бійцям Державної прикордонної служби партію допомоги від київської громади та розповів, як столиця допомагала прикордонникам з початку повномасштабної війни....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22598)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18497)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15518)
• Допомога під час карантину [967] (15494)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15239)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15109)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15040)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14989)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14968)
• Живи до ста! [965] (14904)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14862)
• Бюджет і ми… [965] (14840)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14724)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14693)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14563)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14160)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14121)

ТОП-15 свіжого номера:

• Віталій Кличко передав прикордонникам допомогу від громади Києва – квадрокоптери DJI Mavic (729)
• Госпіталь та лікарня Рівненщини – серед пріоритетних інвестиційних проєктів МОЗу на 2025 рік (160)
• Кава допомагає від головного болю? (93)
• На Рівненщині працюють понад тисячу надавачів психосоціальних послуг (86)
• Махрові рушники будуть м’які, завдяки цьому дешевому аптечному засобу (86)
• Рівне виділяє на питання, пов’язані з обороною, 25 % бюджету 2025 року, за виключенням обов’язкових та цільових видатків (84)
• Як потрібно зберігати спеції? (80)
• Застосовуємо відходи з користю (79)
• Міжнародна взаємодія: Рівненщина розбудовує партнерство зі Швецією (76)
• Забудьте про замочування в молоці: рекомендований замінник для готування печінки (76)
• Лимонний тірамісу (75)
• Навіщо нам спати? (75)
• Засіб для чищення зі шкірки лимона (72)
• А якщо не пара? (72)
• Які домашні квіти корисно поливати розчином лимонної кислоти? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"