Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №810 від 18.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як боротися з осотом на ділянці

Як боротися з осотом на ділянці

Осот є однією з тих бур’янистих рослин, які вважаються найбільш живучими. Володіє він не дуже вдалою для городників властивістю – швидко розмножуватися, заполоняючи великі площі за короткі строки.

Для того щоб позбутися його (як і пирію), не достатньо просто вирвати рослину з коренем. Не даремно ж городники «зі стажем» не люблять цей бур’ян і дотепер знаходяться у пошуках ефективного методу, як позбутися осоту.

Відразу варто відзначити, що перед тим, як починати боротися з осотом, варто подбати про рукавички. Тому що колючки можуть поранити руки, а його сік може несприятливо вплинути на організм, викликаючи подразнення на слизових й очах.

Як правило, у боротьбі із цим колючим бур’яном застосовують і хімічні засоби. Але у випадках, коли їх використання є категорично виключеним, варто звернутися до більш розповсюджених – «народних» методів.

Боротися з осотом, як з пирієм і яглицею, продовжують дачники з «давніх» часів. Найчастіше, кращими помічниками є сапка й лопата, якщо препарати на хімічній основі не можна застосовувати на даній ділянці. Найбільш популярні методи боротьби це: прополки; перекопування ґрунту; комплексний підхід; хімікати.

Прополка

Прополки дадуть бажаний результат у тому випадку, якщо їх проводити регулярно. Якщо на дачній ділянці тільки почав з’являтися осот, варто відразу ж прийматися за його прополку. При цьому починати бажано, поки він тільки почне виднітися на поверхні землі. Дехто, сумніваючись у даному методі, задаються питанням: «Як вивести осот з городу за допомогою звичайних прополок?». Однак, просапуючи раз на 2-3 тижні ділянку, на якій зростає бур’ян, є ймовірність, що за пару років у вас вийде позбутися бур’яну. Чому саме через такий проміжок краще виконувати процедури прополки пояснити легко.

Видалення осоту із ґрунту проводиться шляхом обривання частини кореня, у той час інша частина, що залишилася в землі, відновлюється приблизно за 12-15 днів.

Даний метод має назву «виснаження кореневої системи». Смисл залишається тим же, але назва відбулася виходячи з вегетаційних властивостей бур’яну. Тобто, найбільш бурхливий період вегетації рослини припадає на період утворення молодих пагонів. Вони живлять «силу» для росту з кореневої системи, забираючи всі живильні речовини. Отже, перші два тижні утворення нових бур’янів значно виснажують коріння культури. Тому, виконуючи прополки в зазначені (трохи вище) строки, вийде позбутися осоту.

Безумовно, такий спосіб дуже важкий, віднімає досить багато часу й сил. Зате боротьба з бур’яном пройде без фінансових вкладень.

Перекопування

Цей спосіб є найефективнішим. Використання цього методу рятування від осоту засноване на його біологічній особливості. При перекопуванні ґрунту частина кореня, яку вийде захопити, буде більше, чим при прополках. У землі ж залишаться невеликі відрізки, які почнуть формувати нові пагони не швидко. Тому, бажано протягом дачного сезону проводити кілька перекопок на ділянці. Цей спосіб більш складний у плані прикладених фізичних зусиль. Але й більш результативний. Позбутися таким чином можливо не тільки осоту, але й пирію.

Комплексний підхід

У випадках, коли ви маєте справу з дуже запущеною ділянкою, до боротьби з бур’янистою рослиною потрібно приступати негайно. Дорослі стебла необхідно видаляти, вириваючи їх (або просапуючи) до того, як вони встигнуть здійснити самосівбу. Якщо не було можливості зробити таку обробку на дачній ділянці, слід перекопати ґрунт безвідвальним способом у зиму (що допомагає також при видаленні пирію). Так насіння культури залишиться на землі і з приходом весни не встигне добре вкоренитися. Тому навесні постарайтеся просапати поверхню ґрунту. Варто відзначити, що схожість насіння зберігає багато років. Отже, далі допоможуть здійснювати боротьбу з культурою-бур’яном періодичні прополки.

Хімікати

Спеціальні хімічні засоби, які призначені для видалення на городі бур’янів використовуються в боротьбі з осотом, пирієм та іншими подібними. Як позбутися осоту таким методом? Не складно, тим більше що асортимент препаратів досить великий і має широкий спектр дії. Але не забувайте, що, використовуючи на городі хімікати, можна погубити й інші культури. Та й використовувати ділянку можна буде тільки через кілька місяців. У кожного такого препарату на хімічній основі є «термін дії». Роботи на городі можна буде відновляти, коли хімікати розпадуться в ґрунті.

З більш лояльних речовин для боротьби з даною бур’янистою травою використовується гас. За допомогою обприскувань у деяких дачників виходило позбутися шкідливої рослини, не нашкодивши своєму здоров’ю і ґрунту. Осот, обприсканий гасом, помітно швидко сохне, гинучи згодом. Крім того, що подібний спосіб не трудомісткий, він ще й не нашкодить поруч зростаючим культурам.

Сидерати

Сидерати (горох і бобові культури) можуть бути дуже корисними в рятуванні ділянки від осоту. За допомогою їх посіву можливо «витиснути» бур’ян. І зробити це не так складно. Весняний посів подібних культур триває до збору врожаю. Далі, стебла культури сидерата нахиляють до землі разом з пагонами бур’яну і накривають щільним шаром з газет. На газети, щоб сильніше придавити всі батоги до ґрунту, можна кидати сміття рослинного походження. Усе це швидко перегниє, і ваша ділянка стане чистою.

У цілому, різновидів цієї бур’янистої культури не так вже і мало. Бувають ці «шкідливі» рослини однолітніми й багаторічними, і відрізнятися вони можуть як зовнішнім виглядом, так і будовою кореневищ. Деякі – вважаються корисними й використовуються в народній медицині. Деякі завдають шкоди ділянці, «окупуючи» її. І якщо подібний «шкідник» з’явиться й на вашій ділянці, то використовуйте найбільш підходящий метод, щоб позбутися його.

18.05.2017


Переглядів: 1300

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (960)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"