Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №938 від 07.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Україна гуманна

Україна гуманна

Навіщо відмовлятись від використання тварин в цирках?

Міністерство культури припиняє купівлю нових тварин для державних цирків, а до 2021 року планує повністю заборонити експлуатацію диких тварин на арені. Урядове рішення стало кроком назустріч зооактивістам і несподіванкою для працівників цирків. Яка доля чекає на звірів після заборони і чи може бути успішною циркова вистава без тварин?

Невеселе циркове життя

Сьогодні в Україні працює сім державних цирків, які фінансуються з держбюджету: у Києві, Львові, Харкові, Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі. Ще п’ять залишилися на окупованих територіях. Поряд із державними цирками діє розгалужена мережа приватних шапіто, які гастролюють країною. Офіційного реєстру тварин, яких використовують в цирках, немає, адже більшість звірів є приватною власністю дресирувальників.

Зоозахисники наполягають, що жоден український цирк не може забезпечити тваринам-артистам гідні умови утримання. Особливо критичною є ситуація в приватних шапіто, які тримають тварин у жахливих умовах.

«Є цілий ряд причин, чому люди виступають за цирки без тварин. Перша – абсолютно неприродним є те, що ведмідь їздить на велосипеді, а тигр стрибає через вогняне кільце. Це насмішка над природнім задумом. Другий момент – це умови утримання. Як би українським циркам не хотілось показати ідеальну картинку, ситуація виглядає по-іншому. В нас є відео, яке ми таємно зняли в Національному цирку. На ньому видно, в яких умовах утримуються тварини. Це такі переїзні клітки, де сидить по кілька тварин. Дуже складно дивитись на умови, в яких вони живуть», – пояснює засновник зоозахисної ініціативи UAnimals Олександр Тодорчук.

Проте умови утримання не єдина причина боротьби за цирк без тварин. Активісти зафіксували чимало випадків жорстоких методів дресирування і знущання. Наприклад, левам видаляють кігті, циркових голубів спеціально глушать, аби навчити робити трюки, а дельфіни сліпнуть через хлоровану воду. Через жорстоке поводження та умови життя у тварин починаються психічні розлади, і вони можуть нападати на дресирувальників та публіку. Так, у травні 2017-го в Білій Церкві бурий ведмідь кинувся на глядачів, а у березні цього року в Прилуках з мандрівного цирку втекла левиця. Тож активісти наголошують, що тварини на манежі – це негуманно і небезпечно.

Позиції сторін

Український уряд підтримує зоозахисників і наразі працює над планом відмови від тварин у цирках. Проте це завдання не є простим через позицію представників цирків. За словами заступниці міністра культури Ірини Подоляк, урядовці вже зустрічалися з керівниками державних цирків, щоб обговорити план переходу на цирк без тварин, але ті не пропонують конкретних кроків.

«Більшість розповідала про історію цирку і малюнки на античних фресках і вазах, любов і піклування про тварин в українських цирках, висловлювали турботу про дресирувальників, їхні родини та їхніх тварин, а також, що без тварин цирк збанкрутіє, бо «люди приходять на тварин», – нарікає вона.

Директор Запорізького державного цирку Тамара Зубко підтверджує: циркова спільнота категорично проти заборони звірів. Вона запевняє, що в державних установах є змога контролювати належні умови проживання і дресирування тварин, а проблемними є тільки приватні установи. Крім цього, в Національному цирку стверджують, що без тварин цей цирк перестане існувати.

«Якщо в цирку не буде тварин, він «згорнеться» за півроку. На рівні держави треба створювати якусь комісію, яка навела б лад у приватних цирках», – наполягає керівник прес-служби Національного цирку України Олександр Калюжний.

Зооактивісти кажуть, що аргументи про збитковість цирку без тварин є маніпулятивними. Адже досвід інших країн свідчить, що цирк може бути цілком успішним і без тварин. Часткова або повна заборона на використання диких тварин у цирку працює вже в 27 європейських країнах. У світі є цирки, які гастролюють і збирають аншлаги без номерів зі звірами, наприклад популярний Cirque du Soleil. Ще далі пішов німецький цирк Roncalli, який замінив живих тварин на голограми і далі збирає повні зали.

Чи є життя після цирку?

Експерти кажуть, що спротив директорів цирків не є найбільшою складністю. Головне питання: що робити з тваринами після завершення їхньої циркової кар’єри? Для менших шукатимуть місця в зоопарках та притулках, а от з великими тваринами виникає проблема. За кордоном диких тварин відправляють у спеціальні реабілітаційні центри. В Україні також є схожі установи, як наприклад, ведмежий притулок «Домажир», де рятують ведмедів із притравлювальних станцій, пересувних зоопарків і цирків. Але, звичайно, таких притулків замало.

«Якщо говорити про екзотів: великих котячих, рептилій, приматів, то знайти їм місця складно. Але є зустрічне питання: куди їх дівали до цього часу? Тваринами розпоряджалися як завгодно: їх вбивали, продавали в приватні зооколекції, ресторани, створювали демонстраційні звіринці, передавали у притулки. Ніхто в один момент їх не викине на вулицю. На них намагатимуться заробити до останнього: когось далі експлуатуватимуть чи вивезуть в країни, де немає заборони, наприклад в Росію чи Білорусь», – зауважує координаторка ведмежого притулку «Біла скеля» Марина Шквиря.

Активісти і чиновники погоджуються, що вирішити долю циркових тварин без будівництва нового сучасного притулку буде складно, а для цього потрібна допомога держави.

«Зоопарки усіх таких тварин не візьмуть, у природі вони не виживуть, тому потрібно виділяти фінансування, окрему територію, де за ними доглядатимуть», – наголошує гендиректор Державної циркової компанії Сергій Кабаков.

Втім, шукати домівку для тварин можна в реабілітаційних центрах за кордоном. За словами активістів, з цим радо допоможуть міжнародні організації.

Зоозахисники кажуть, що боротьба за цирк без тварин тільки-но розпочалась і попереду багато роботи, зокрема, у напрямку створення належних умов для звірів. Але тішить, що Україна нарешті стала на шлях гуманності.

07.11.2019Центр громадського моніторингу та контролю


Переглядів: 1651

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (947)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"